Nära var fjärde CD-skiva på Amazon är en piratkopia

Dagens förfalskningar kostar oftast nästan lika mycket som den äkta varan och det blir allt svårare att skilja dem åt.

Spotify och konkurrerande streamingtjänster växer så att det knakar men det finns fortfarande en hel del fans som föredrar den gamla hederliga CD-skivan. Och precis som när det gäller digital musik så florerar det piratkopierat material även bland de fysiska exemplaren.

Något som branschorganisationen the American Association of Independent Music nyligen kunde konstatera i en egen liten undersökning, rapporterar Wall Street Journal.

Annons

Bland annat köpte organisationen 194 CD-skivor från Amazon och kom då fram till att 44 av dem var piratkopior. 18 av de beställda skivorna skickades dessutom ut av e-handelsjätten själv via deras tjänst Amazon Fulfillment.

Väldigt välgjorda kopior

Precis som i det nyligen uppmärksammade fallet med falska Apple-laddare på Amazon så verkar en hel del av de förfalskade skivorna komma från Kina. Och enligt the American Association of Independent Music är det nästintill omöjligt att se att det rör sig om piratkopior.

Skivorna säljs oftast till ett något lägre pris men inte så lågt att det väcker några misstankar. Samtidigt är paketeringen väldigt välgjord och ljudet av hög kvalitet.

Amazon säger i ett uttalande att man har nolltolerans när det gäller försäljning av piratkopior och att man har ett nära samarbete med skivbolag och distributörer för att komma tillrätta med problemet.

Annons