Nattens BF: Ökning med 1700 procent hos betaljätten

"En explosion av köp".

Siffrorna börjar att trilla in även om vi bara är några timmar in i Black Friday. Betaljätten Klarna rapporterar nu sina siffror från natten.

- Det är en explosion av köp klockan 00.00 när butikerna släpper sina Black Friday-erbjudanden. Det påminner om när folk väntar på släpp av konsertbiljetter, vi ser att många håller sig vakna för att säkerställa att de kan fynda varor till de allra bästa priserna innan de tar slut, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Annons

Mellan klockan 00.00-01.00 inatt så ska försäljningen ha ökat med 1 700 procent enligt Klarna, jämfört med en genomsnittlig dag. Jämfört med förra årets Black Friday så ska ökningen dock ligga på 50 procent, vilket ligger i linje med PriceRunners morgonanalys.

LÄS ÄVEN: Den mest trafikerade timmen i PriceRunners historia

Vid midnatt så ska framför allt elektronik ha flugit av de virtuella hyllorna, enligt betalbolaget, och de mest flitiga shopparna ska ha varit i åldersgruppen 26-35 år. Denna grupp gjorde sju gånger fler köp än en genomsnittlig dag.

Silversurfarna utmärker sig

Den största ökningen ska dock ha funnits bland silversurfarna, som tydligen inte hade några problem att stanna uppe. Personer äldre än 65 år gjorde nämligen 21 gånger fler köp under dygnets första timme, jämfört med en genomsnittlig dag.

- Det är framförallt våra äldre användare som utmärker sig bland fyndjägarna hittills under Black Friday. De shoppar inte mest, men det är den grupp vars beteende på Black Friday avviker mest från en genomsnittlig dag. Egentligen är det ingen överraskning då vi nyligen genomförde en undersökning* som visade att nästan alla av våra användare över 75 år känner till Black Friday, säger Viveka Söderbäck.

Geografiskt så ska Östergötlands län ha stått ut under natten och Klarna registrerade därifrån en försäljningsökning på 31 procent, jämfört med Black Friday i fjol. Varför siffran är lägre än 50 procent är för att Klarna i nuläget inte har kunnat koppla alla köp till ett län, Östergötland ska dock leda ligan.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!