Nätvinsjätten talar ut om Systembolagets hemkörning: ”Kommer att gynna oss”

Ministern: "Det handlar om förtroendet".

Under förmiddagen har vi kunnat berätta dagens stora nyhet i e-handelssverige, nämligen att regeringen avser att permanenta det test som inneburit att privatpersoner kan beställa hem alkohol från Systembolagets e-handel och få den hemkörd till dörren.

LÄS ÄVEN: Regeringen: "Systembolaget ska erbjuda hemkört i hela Sverige"

Annons
Annons

"Viktigt med lika möjligheter"

Detta ska, om förslaget som idag lämnas in till Lagrådet går igenom, även utökas till att gälla i hela landet. Syftet är bland annat att bredda Systembolagets verksamhet, menar regeringen. 

- För mig och regeringen är det viktigt att det finns lika möjligheter i hela landet. Särskilt eftersom att vi är ett avlångt land med stora avstånd. Det handlar om förtroendet för och en stark service från Systembolaget, skriver socialminister Annika Strandhäll i ett mejl till Ehandel.se.

Hemkörning endast 3% av e-handeln

Tidigare har vi dock berättat om att regeringen lagt fram ett förslag som syftar till att helt förbjuda distanshandel med alkohol för privata aktörer.

LÄS ÄVEN: Ny lag vill förbjuda e-handeln med alkohol

Samtidigt visar färska siffror från Systembolaget att endast tre procent av försäljning i deras e-handel är varor som levereras hem till köparen. Resten hämtas i butik, eller hos ombud. E-handeln ska endast utgöra 2,6 procent av företagets totala försäljning.

"Bra för hela branschen"

Det förslaget tycks nu vara lagt på is, men ett uttalat syfte med det nya förslaget är att minska de kommersiella nätvinhandlarnas möjligheter att öka sina marknadsandelar.

Men Sveriges största kommersiella nätvinhandlare, Winefinder, tror inte alls att det är det som kommer att bli effekten av regeringens förslag, om det blir verklighet i april 2019.

- Jag har inte läst om förslaget i detalj, men vi vet att Systembolaget har mobiliserat väldigt mycket kring e-handel på senare tid. Vi tror att det är bra för hela branschen överlag. Det gör att fler upptäcker att man kan handla vin på nätet och få hem det till dörren på ett bra sätt, säger Winefinders marknadschef Robert Henrysson till Ehandel.se. 

Annons
Annons

"Kommer att öppna upp marknaden"

Han menar att Systembolaget och Winefinder har olika målgrupper. Medan systembolaget säljer mycket bag in box-viner, så fokuserar Winefinder på finare viner, för 100 kronor flaskan och uppåt. Det gör att han tror att ökad e-handel hos systemet även kommer att gynna Winefinder specifikt.

- Det är fortfarande en väldigt liten del av befolkningen som börjat köpa vin online och få det hemlevererat. Systemet, med sin kraft, kommer att öppna upp den marknaden och det är bra för oss. Det är ju precis det vi fokuserar på hos oss, så vi tror att vi kommer att kunna möta en eventuell konkurrens framöver. Så sannolikt kommer det att gynna oss och det är kul, avslutar Robert Henrysson.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!