Handelsbanken och Nordea: ”Vi tvingar ingen till Swishbyte”

Medan Swedbank tvingar e-handlare att byta från Swish Företag till Swish Handel säger sig Handelsbanken och Nordea förespråka en självreglerande lösning.

Tidigare i veckan kunde Ehandel.se avslöja att Swedbank numera bara godkänner Swish Handel som Swish-lösning för sina e-handelskunder, och att de e-handlare som sedan tidigare använt Swish Företag nu måste byta variant inom en "skyndsam" tid.

- Detta är inte något som Swedbank själva har bestämt, utan vi följer det regelverk som Swish har satt upp och som gäller för alla deltagande banker, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank, angående ändringen.

Annons

Regelverk tolkas olika

Efter en koll med Handelsbanken och Nordea, som är de andra storbankerna som erbjuder Swish till sina e-handelskunder, står det dock klart att regelverket som Swedbank hänvisar till tolkas olika på olika håll.

- Vi kommer givetvis inte att förbjuda mindre handlare som bara lagt ut Swishnummer på sin webplats att använda Swish Företag. Men handlare som vill ha en integrerad lösning till sin webshop med en checkout kommer alltid att erbjudas Swish Handel då den är direkt anpassad till detta syfte, säger Patrik Wård, som är chef för Banktjänster Privat på Handelsbanken.

Liknande uppgifter får vi från Nordea.

- Nej, vi kommer inte att tvinga någon e-handlare att välja Swish Handel istället för Swish Företag men vi kommer att berätta om varför de borde välja Swish Handel och göra allt för att underlätta kundens inkoppling till Swish API, säger Petter Larsson, pressekreterare på Nordea.

"Konsumenter kommer efterfråga enkelhet"

Som Ehandel.se tidigare har berättat skiljer sig priserna för Swish Handel åt en del mellan de olika bankerna. Överlag är det billigare för e-handlare att använda Swish Företag än Swish Handel, även om till exempel Nordea har en prissättning per transaktion som gör Swish Handel billigare så länge transaktionerna inte överstiger ett visst belopp.

Men på Nordea och Handelsbanken tror man ändå att de flesta e-handlare förr eller senare självmant kommer att gå över till Swish Handel eftersom det är en betalmodell som är framtagen för att matcha e-handlarnas behov och krav.

- Ju fler webbutiker och appar som använder sig av Swish Handel som betalsätt, ju mer kommer konsumenterna vänja sig med den enkla kundresan och efterfråga den, vilket även det är ett incitament för handlaren att byta från Swish Företag till Swish Handel, säger Petter Larsson.

Annons
Annons