Swishs tillväxt och Mobilt BankID:s intåg i e-handeln

Mobilt BankID:s enorma popularitet smittar nu av sig på e-handeln där vi lär få se allt fler transaktioner slutföras direkt via den mobila appen.

Mobilt BankID är på väg att bli en välanvänd betalmetod på nätet. Klarna meddelade häromdagen att de lanserar Klarna Direkt som innebär att man för in Mobilt BankID i kassan för att slutföra ett köp.

Klarna Direkt kommer läggas till automatiskt i Klarnas kassa och med företagets nära 5000 e-handelskunder, enligt Ehandelsindex, lär Mobilt BankID bli en mycket vanlig syn vid näthandel.

Annons

Bankerna krånglar

Klarna Direkt har dock inspirerats av Swish för e-handel där man också betalar med Mobilt BankID. Bankerna som fram tills Klarna lanserade sin lösning hade ett guldläge att ta nätbetalningarna från kort och direktbetalning, kan nu få det lite svårare.

Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, förklarar i en intervju med Ehandel.se att Swish för e-handel är en kanonlösning men att det är krångligt för e-handlare.

När vi kontaktar Getswish AB för listpriser på Swish för e-handel hänvisas vi till alla individuella banker som är med i samarbetet. Denna icke centraliserade struktur är förstås en bidragande orsak till "krånglet".

Svagt intresse från bankerna

Det visar sig även att de flesta banker helt enkelt inte har Swish för e-handel som företagstjänst. De har hittills bara aktiverat Swish för e-handel på så sätt att deras privatkunder ska kunna handla i nätbutiker.

- Skandiabanken har inget företagserbjudande idag, när det gäller Swish e-handel så säljer vi inte den produkten till företag. Den utveckling som gjorts hos Skandiabanken rör bara anpassningar så att våra privatkunder kan använda Swish när de gör betalningar hos anslutna e-handlare, säger Pontus Haag, kommunikationsstrateg på Skandia.

Liknande svar får vi också från SEB, Sparbanken Syd och Länsförsäkringar. Nordea, Swedbank och Handelsbanken delger dock oss sina listpriser på Swish för e-handel. Priser ni kan se här:

Swedbank:
1000 kr startavgift
50 kr/månad
3 kr/transaktion
Nordea:
500kr startavgift (0kr under 2016)
500 kr/år (~42kr/mån)
1,50 kr + 0,3%/transaktion (max 10 kr)
2 kr/återbetalning
Handelsbanken:
795 kr startavgift
75 kr/månaden
2,85 kr/transaktion
2,85 kr/återbetalning

Vad har då hänt sedan Getswish lanserade sin officiella lösning för e-handel? Vi förutspådde förra året att vi i slutet av januari skulle ha 500 svenska e-handlare med Swish, då främst med egna lösningar och inte bankernas officella. Så blev det inte riktigt utan vi sitter idag med 470 nätbutiker som tar emot Swish som betalsätt, enligt Ehandelsindex.

Antal svenska nätbutiker med Swish i år

Annons

Tillväxttakten ökar dock vilket förmodligen kan härledas till den officiella utrullningen av Swish för e-handel. Från juli 2015 till idag har antalet butiker med Swish ökat med sex stycken i veckan. Räknat från början av detta året är dock tillväxttakten åtta nya "Swish-butiker" i veckan.

I slutet av februari väntar vi oss nu att 500-strecket nås. Detta med en viss reservation. Vad vi förstår kommer nämligen bankerna spärra alla de "fullösningar" för att ta emot Swish som många e-handlare idag använder. En utveckling som förstås skulle bromsa tillväxten.

Annons