Ny digital skatt ska dra in flera miljarder varje år

Minst 4,7 miljarder per år.

Häromdagen meddelade den brittiska regeringen att de har hittat på en ny skatt som endast kommer att gälla nätjättar som Amazon, Google och Apple. Den nya skatten som är på två procent av omsättningen gäller "digital services", alltså digitala tjänster.

Som tur är för Amazons del så ska den inte gälla e-handel med varor utan endast tjänster. Med detta sagt så tjänar Amazon miljarder på sina molntjänster och andra digitala tjänster, som faller under den nya skatten.

Annons

LÄS ÄVEN: EU planerar att beskatta nätjättar via virtuell etablering

Storbritannien, och för den delen även EU, har länge jobbat med att öka skatteintäkterna från nätjättarna, som historiskt sett har betalat ganska lite i skatt sett till sin omsättning.

Måste omsätta över £500 miljoner

Den nya brittiska skatten planeras att bli lag i april 2020. Skatten ska endast gälla företag som omsätter 500 miljoner pund eller mer, samt är lönsamma. Storbritannien kommer förstås även att bara kunna beskatta den brittiska omsättningen som dessa bolag genererar.

Enligt den brittiska kanslern Philip Hammond, som har varit med och tagit fram förslaget, så räknar regeringen med att dra in minst 400 miljoner pund per år genom den nya skatten. Vilket i svenska kronor blir cirka 4,7 miljarder med dagens kurs.

USA: "Ett farligt prejudikat"

Financial Times rapporterar samtidigt att USA tycker att den nya brittiska skatten sätter ett farligt prejudikat. Tom Donohue, chef för den amerikanska handelskammaren, ska ha sagt att en sådan skatt "felaktigt skulle riktas mot stora amerikanska teknikföretag". Samtidigt ska andra ha uttryckt att de tycker att den nya skatten är för låg, åtminstone när det gäller några av världens mest framgångsrika företag.

Annons