Obemannad butik stängd – stölder för 50 000 kronor

Världens första obemannade butik var i full färd med att expandera till fler orter - nu har stölder satt käppar i hjulet för projektet.

I början av året berättade vi om vad som troligen var världens första obemannade butik. Affären, som låg i den skånska byn Viken, lät kunderna identifiera sig genom och handla med mobilt BankID, vilket innebar att någon personal inte var nödvändig.

Betalade inte fakturor

Projektet togs väl emot och fick snabbt stor uppmärksamhet, inte minst utomlands. Mannen bakom idén, Robert Ilijason, blev kontaktad av medier världen över och tanken var att butikskonceptet skulle nå fler orter och på sikt andra länder. Så småningom öppnades en andra butik i Eket i Örkelljunga kommun.

Annons

Nu verkar dock butiksplanerna ha stött på hinder. I en artikel i Helsingborgs Dagblad berättar personerna bakom butiken i Eket att de har stängt affären eftersom besökarna inte betalade sina fakturor.

- Vi stängde för en månad sedan. Det var veckan innan vi skulle öppna i Örkelljunga och Åsljunga. Folk betalade inte sina fakturor och det ställde till det som fan, rent ut sagt. Det är 40 000 kronor som vi saknar, säger Rickard Christensen till tidningen.

Ville ha kameraövervakning

Dessutom ska varor för 10 000 kronor ha stulits från butiken. Rickard Christensen, som har drivit butiken i Eket tillsammans med Yvette och Charlotte Stjernhammar, menar dock att försäljningen hela tiden ökade och att konceptet i sig fungerade i övrigt.

- Det hade fungerat om vi fått tillgång till egen övervakning. Vi kunde ha kollat med inspelningarna. Men det fick vi inte för Robert Eliasson. Grejen var att han skulle göra det, men det blev inte så, säger Rickard Christensen.

Enligt HD:s artikel letar nu Robert Ilijason efter någon annan som vill driva butiken. Både HD och Ehandel.se har sökt Robert Ilijason för en kommentar.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!