Ocados e-handelsrobotar köps in av ännu en livsmedelsjätte

Femte internationella storaffären på ett och ett halvt år.

Den brittiska nätmatpionjären Ocado har nått stora framgångar - enligt egen utsago är företaget störst i världen av de dagligvaruförsäljare som bara finns online. En anledning till framgångarna är förmodligen företagets automatiska lagersystem, som de senaste åren har blivit allt mer populärt.

LÄS ÄVEN: Livsmedelsjätten Ocado visar upp sitt robotlager i unik film

Annons

Faktum är att Ocados teknologi nästan har blivit mer omtalad än själva företaget i sig. Robotsystemet har köpts in av en rad livsmedelsjättar utanför Storbritannien. I maj 2018 valde till exempel svenska Ica att lägga miljardbelopp på att köpa in den omtalade lagertekniken.

LÄS ÄVEN: Ica investerar 1,1 miljarder i robotlager för e-handeln

Omsätter en miljard dollar på nätet 

Nu kommer besked om ännu en storkund för Ocado. Den här gången handlar det om den australiensiska livsmedelsjätten Coles Group. Enligt Reuters blir det den femte internationella storaffären för Ocado på ett och ett halvt års tid. Totalt sett planerar Coles att ha två robotlager på plats inom fyra år; ett i Melbourne och ett i Sydney.

Coles är med bland annat 818 supermarkets och 712 bensinstationsbutiker en av Australiens största livsmedelsaktörer. Företaget omsatte under förra året 39,4 miljarder australiensiska dollar, vilket motsvarar knappt 260 miljarder svenska kronor. Av Coles samlade omsättning genereras en miljard dollar av företagets e-handelsverksamhet Coles Online.

Annons