Överväger slopad tullgräns – varnar för svenskt kaos

Norge inför "Sverige-avgift"?

Den tullfria gränsen på 350 kronor för varor som skickas från andra länder in till Norge kan vara på väg bort. Frågan är just nu uppe för diskussion hos Norges regering, som ska ta ställning till gränsens framtid.

LÄS ÄVEN: Norge höjer den tullfria gränsen till 350 kronor

Annons

I dag kan norska konsumenter som beställer varor från till exempel svenska e-handlare undgå att betala både tullavgift och moms ifall försändelsens värde understiger 350 norska kronor. Om gränsen tas bort beräknas 90 procent av e-handeln från utlandet försvinna, och den handel som i så fall lever vidare kommer att kräva moms och tullinbetalningar från kunden, rapporterar nyhetssajten E24.

"Ett enormt resursslöseri"

Dessutom kommer fraktbolaget att ta ut en avgift för att hantera paketen - enligt E24 minst 158 norska kronor per försändelse.

Nu höjs dock norska röster för att behålla 350-kronorsgränsen. Flera insatta personer menar att norska fraktbolag riskerar att bli sittandes med paket som ingen vill hämta ut, och situationen som uppstått i Sverige sedan den så kallade Kina-avgiften infördes lyfts fram som ett varnande exempel. Här ska PostNord ha hundratusentals paket som måste skickas tillbaka till Kina.

- Det kommer att bli kaos! Det kommer att medföra jättestora kostnader för posten som ingen vill täcka. Vi kommer omedelbart att tvingas avsätta stora resurser för att hantera berget av utländska varor som folk inte vill ha. Problemet blir dessutom mycket större än i Sverige eftersom Norge inte är med i EU:s tullunion, och därför också måste tullbehandla försändelser från EU. Det blir ett enormt resursslöseri, säger Posten Norges presschef John Eckhoff till E24.

Vill konkurrera på lika villkor

De som är för att den tullfria gränsen slopas menar att norska företag borde få möjlighet att konkurrera med utländska bolag på samma villkor, det vill säga en av anledningarna som lyfts fram även i den svenska debatten.

Skeptikerna menar dock att det är klokare att invänta EU:s lösning på momsområdet, som väntas bli verklighet år 2021, eller att titta på modeller för att låta företagen själva ta ut momsen, ungefär som nu har skett i Sverige.

LÄS ÄVEN: Kinaavgiften på väg bort - ny teknisk lösning på plats

- Det är fullt möjligt att ta bort gränsen på 350 kronor, men det måste göras på ett försvarbart och förnuftigt sätt, säger Eckhoff.

Annons

Annons