PostNord: Paketen från Kina ökar med 50-100% nästa år

Just nu anländer 160 000 paket från Kina - varje dag.

En del svenskar som har e-handlat från Kina har sluppit att betala något alls för sina varor, vilket vi kunde berätta om under gårdagen. Men även de som betalar för sina varor upplever uppenbarligen att de får en bra deal - vilket troligtvis är anledningen till att intresset för e-handel från Kina har vuxit kraftigt. 

LÄS ÄVEN: Rabattkod på Wish gav kunderna gratis produkter

Annons

Ökning på 65 procent från förra året

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet får PostNord, som tar emot paketen när de anländer till Sverige - just nu hantera i snitt 160 000 försändelser varje dag. Det uppges vara en ökning med 65 procent jämfört med förra året. Och nästa år väntar sig PostNord en fortsatt ökning med mellan 50 och 100 procent.

- Det är en explosiv utveckling just nu, säger PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till SvD.

Tidigare i veckan fick PostNord en del publicitet i samband med att paket från Kina visade sig få stanna kvar på Arlanda i ett par dagar innan de kunde tas omhand.

"Täcker inte PostNords kostnader"

Och de stora paketmängderna innebär inte bara extra arbete för PostNord. De är inte heller lönsamma för logistikföretaget att hantera, uppger Joakim Levin, som är sakkunnig på Post- och telestyrelsen.

- Bolagen betalar väldigt lite för att Postnord ska hantera försändelserna. Det räcker inte för att täcka kostnaderna, säger han, och fortsätter:

- Det har inte varit problem förut, när det handlade om att skicka vanliga brev. Nu har det plötsligt blivit väldigt stora volymer från Kina.

LÄS ÄVEN: Nya regler kommer att ta bort gratisposten ifrån Kina

Bortsett från Sverige är Kina sedan en tid tillbaka det populäraste landet för svenskar att e-handla från. Enligt PostNord har 36 procent av de som beställt varor från utlandet under årets tredje kvartal handlat från Kina.

Annons

Annons