PostNord om SameDay: ”Vi är inte coolast men vi har musklerna”

Tar sina nya samma dag-leveranser till hela Norden.

I går slog nyheten ner som en bomb. PostNord gick ut och berättade om sin nya tjänst MyPack Home SameDay, som innebär hemleverans samma dag som beställningen läggs.

LÄS ÄVEN: PostNord lanserar ny tjänst - ska leverera samma dag

Annons

"Vill vara med på framtidens leveranser"

SameDay ska pilottestas tillsammans med Lager 157 med start i morgon, men i början av 2019 är tanken att den nya servicen ska rullas ut till fler företag och städer.

- Bakgrunden är att det finns andra aktörer där ute som gör det här och till och med har benämnt samma dag-leveranserna som framtiden. Vi vill förstås också vara med på framtidens leveranser, säger Ulrica Phillips, produktchef för MyPack Home och MyPack Home SameDay hos PostNord, till Ehandel.se.

Enligt Ulrica Phillips är det en självklarhet för PostNord att hänga med i tiden.

- Men det tar lite tid när det handlar om en så stor organisation.

Som vi berättade i går räknar PostNord med att Sveriges 36 största städer ska vara aktuella för SameDay-leveranserna från den 1 maj 2019. Systemmässigt finns det dock inget som hindrar att utrullningen går snabbare. PostNords plan är att expandera sin nya tjänst utifrån var intresset är störst.

Finns i hela landet

I Lager 157:s fall måste beställningarna läggas senast klockan 15.00 för att kunna levereras samma dag i Stockholm. Beroende på stad och leveranssträcka kan tiden för sista beställning komma att skilja sig åt mellan olika e-handlare.

Eftersom Sverige är ett så avlångt land har vi en geografisk problematik och det gäller oss precis som alla andra, säger Ulrica Phillips, och fortsätter:

- Vi har den här rikstäckningen och kan göra lokala leveranser men det måste också vara ekonomiskt försvarbart.

Annons

Är det ens möjligt att leverera samma dag till exempelvis Umeå om lagret ligger i södra Sverige?

- Det är möjligt om man flyger, men det tror jag inte att så många är beredda att betala för.

Precis som i fallen med PostNords andra pakettjänster är det upp till e-handlaren att välja vilket pris det vill ta av slutkonsumenten. Vill man erbjuda servicen kostnadsfritt är det alltså fritt fram, men då måste man som företagare täcka kostnaden till PostNord på något annat sätt.

"Har defintivt musklerna"

Enligt Ulrica Phillips är intresset för samma dag-leveranser stort bland de svenska e-handlarna, och har varit det en tid. För att tjänsten ska gå att implementera krävs det dock vissa IT-åtgärder hos e-handlaren, och nu var Lager 157, som Ulrica Phillips uttrycker det, "hetast på gröten".

- Vi tycker att det ska bli väldigt spännande. Nu går vi in i det här med de muskler vi har. Vi kanske inte är lika coola som andra leveransbolag men vi har definitivt musklerna som krävs för att ta det här till hela landet.

Under 2019 siktar PostNord också på att sprida MyPack Home SameDay till företagets övriga marknader Norge, Danmark och Finland.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!