PostNords Driver Academy tar fart – ska utbilda 300 chaufförer

Live i flera svenska städer.

Att det råder en stor brist på yrkeschaufförer inom den svenska transportindustrin, kommer förmodligen inte som någon nyhet för den som jobbar med e-handelslogistik. Redan för ett par år sedan kunde vi rapportera om en “akut brist” som knappast har blivit bättre av att ännu fler chaufförer har gått i pension.

LÄS ÄVEN: Bristen på chaufförer allt mer akut - "finns ingen quickfix"

Annons

För att dra sitt strå till stacken har PostNord, tillsammans med Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen lanserat initiativet Driver Academy, som enkelt förklarat är en utbildning till att bli lastbilschaufför.

- Vi utbildar nyanlända till lastbilschaufförer och sen anställer vi dem hos oss, säger Kristina Jakobsson, projektledare för Driver Academy på PostNord, till Ehandel.se.

Åtta personer klara hittills

Utbildningen riktar sig till personer som är relativt nyanlända i Sverige och som behöver få in en fot på arbetsmarknaden.

För att få gå Driver Academy-utbildningen behöver man bland annat ha ett B-körkort och vara tillräckligt bra på svenska för att kunna tillgodose sig undervisningen. När kursen är avklarad får studenterna både ett lastbilskort och ett yrkesförarbevis.

- Den första kursen hölls i Örebro och där gick den första kullen på åtta personer ut nu i våras. Men vi startar även på fler platser i Sverige, och är nu live i ett antal städer från Malmö i söder till Umeå i norr.

"Ser det långsiktigt"

PostNord har tidigare sagt sig behöva omkring trehundra nya lastbilschaufförer under de kommande åren. Enligt Kristina Jakobsson har intresset för att delta varierat i olika städer.

- Vissa städer är lyckliga nog att ha jättelåg arbetslöshet, medan det i andra är fler som är intresserade.

Är ni nöjda med hur det har gått hittills?

Annons

- Ja, vi ser det verkligen långsiktigt. Och i takt med att vi etablerar utbildningen på fler orter har vi goda förhoppningar om att antalet kommer att öka.

Nyutbildar befintlig personal

Men samtidigt som PostNord alltså ser ett stort behov av chaufförer framåt, befinner sig bolaget också i en större omställning som även påverkar personalen. För att ta vara på kompetensen inom bolaget utbildar PostNord just nu många av sina chaufförer med B-körkort så att de även kommer att kunna köra tyngre fordon.

- Vi behöver ta hand om vår egen personal också. Projektet är jätteviktigt och ser vi på hur marknaden utvecklas kommer vi att behöva många nya lastbilschaufförer framöver. Och vi måste som sagt tänka långsiktigt, säger Kristina Jakobsson.

LÄS ÄVEN: Specialkampanj ska lösa den akuta chaufförsbristen

Annons