PostNords Kinaavgift blir 75 kronor

Hundratusentals paket kommer inte att hämtas ut.

Då var det bestämt. SVT avslöjar nu på morgonen att den kommande administrationsavgiften för paket som kommer in till Sverige från ett land utanför EU, som till exempel Kina, kommer att hamna på 75 kronor.

Minst 75 kronor per paket

Kunderna kommer alltså att behöva betala minst 75 kronor i administrationsavgift per paket. Moms kommer förstås också att läggas på, från första kronan, och PostNord har varit tydliga med att det är inbetalad moms som gäller innan man får sitt paket levererat.

Annons

LÄS ÄVEN: PostNords tuffare tag: Först moms och sen levererat paket

För försändelser med ett deklarerat värde över 1 500 kronor så kommer avgiften att hamna på 125 kronor. Alltså samma avgift som tidigare skulle ha tagits ut. De flesta av försändelserna lär dock ligga under detta värde och 75 kronor lär alltså bli den "vanliga" avgiften.

- Att på enbart några få veckors tid bygga upp en process som kan hantera de enorma volymer vi pratar om, har inte varit enkelt. Men den första mars räknar vi med att ha processen på plats och de nya hanteringsavgifterna kommer att gälla, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på PostNord.

LÄS ÄVEN: PostNord tillbakavisar uppgift om 125 kronor per Kinapaket

De nya avgifterna kommer att tas ut från och med den 1 mars i år och PostNord räknar direkt med att många konsumenter kommer att låta sina paket ligga.

Kunderna behöver inte betala

I det fall mottagaren inte önskar betala för momsen och avgiften för momsdeklarationen kommer försändelsen att skickas tillbaka till avsändaren.

- Vi räknar med att det är en betydande andel som inte kommer att hämta sina varor, säger Thomas Backteman till SVT.

Kaos från 1 mars

Enligt SVT:s beräkningar så handlar det om hundratusentals paket som bara under mars månad kommer att skickas tillbaka till sitt ursprungsland. SVT rapporterar att man kan "räkna med kaos" från och med den första mars.

Annons

- Det är glädjande att vi har kunnat hitta en lösning på hur momshanteringen av de här stora volymerna av postförsändelser ska kunna hanteras, säger Thomas Backteman i ett pressmeddelande.

UPPFÖLJNING: PostNord avslöjar kryphålen kring den nya Kinaavgiften

Annons