Search
Close this search box.
ANNONS

PostNord tillbakavisar uppgift om 125 kronor per Kinapaket

PostNord tillbakavisar uppgift om 125 kronor per Kinapaket
Thomas Backteman och PostNord tar nytt grepp om paketmomsen
Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Dela artikeln:

Men avgift รคr pรฅ vรคg.

ANNONS

Konsumenter som bestรคller hem paket frรฅn Kina kan snart fรฅ gรถra sig beredda pรฅ att fรฅ betala en avgift fรถr varje enskilt paket. Det handlar om en administrationsavgift till PostNord som sedan ska se till att momsen kommer in till staten.

125 kronor en gammal avgift

Flera medier har rapporterat om ett infรถrande av en avgift pรฅ 125 kronor plus moms fรถr den bestรคllda varan. Det skulle alltsรฅ innebรคra att den som har bestรคllt till exempel ett mobilskal fรถr 40 kronor ska betala in 10 kronor (25 procent) i moms plus 125 kronor i administrationsavgift.

- Det hรคr รคr ingen ny avgift utan den har vi tagit ut tidigare, sรคger PostNords kommunikationsdirektรถr Thomas Backteman till Ehandel.se.

Lร„S ร„VEN:ย Ministern krรคver skรคrpning av Tullverket

Hittills har dock PostNord haft som praxis att bara ta ut avgiften pรฅ 125 kronor om paketets vara har รถverstigit ett visst vรคrde. Detta eftersom PostNord och Tullverket har haft lite olika uppfattningar om hur momshanteringen ska gรฅ till.

- Men nu har Tullverket fรถrtydligat att vi รคr skyldiga att ta ut moms frรฅn fรถrsta kronan, och dรคrmed kommer vi รคven att ta ut en avgift fรถr varje paket.

Lร„S ร„VEN:ย Anklagelser om regelfusk efter uteblivna Kina-miljarder

Avgiftenย ska utredas

Men att den skulle bli just 125 kronor รคr inte bestรคmt.

- Nej, det รคr inte korrekt. Men det รคr den hanteringskostnaden vi har i dag. Det vi vet รคr att det kommer en kostnad. Exakt vad summan kommer att bli kan vi inte svara pรฅ, utan det fรฅr utredningen visa.

Men det kommer att bli en kostnad fรถr alla paket?

- Ja.ย 

Infรถrs nรคr system finns pรฅ plats

Thomas Backteman ser framfรถr sig att den nya avgiften sรคrskilt kommer att pรฅverka bestรคllningar med varor av lรฅgt vรคrde. Detta eftersom avgiften fรถrstรฅs blir fรถrhรฅllandevis hรถg jรคmfรถrt med nรคr det handlar om en dyrare vara.ย ย 

Nu har PostNord fรฅtt i uppdrag av Tullverket att ha en utredning klar senast den 1 mars. Sedan รคr det tรคnkt att det nya upplรคgget ska infรถras skyndsamt, eller รฅtminstone โ€œsรฅ fort ett system finns pรฅ platsโ€.

Hur ska det hรคr gรฅ till, ska ni skicka ut inbetalningskort till alla som har bestรคllt paket?

- Hur inbetalningarna ska gรฅ till รคr ocksรฅ nรฅgot vi tittar pรฅ i vรฅr utredning. Men vi kommer att kunna lรคmna besked om det senast den fรถrsta mars.

Lร„S ร„VEN:ย PostNords tuffare tag: Fรถrst moms och sen levererat paket

Dela artikeln: