Protesterna fungerade inte – det fria Internet är upprivet

E-handlare oerhört besvikna.

Mitt i sommaren kunde vi berätta om hur nätjättarna gjorde sig redo för en stor onlineprotest mot den amerikanska telekommyndigheten FCC:s försök att riva upp lagen om nätneutralitet. En lag som enkelt förklarat handlar om att Internetleverantörerna måste hantera all Internettrafik likvärdigt och inte ge gräddfiler till sina egna tjänster eller till dem som betalar för det.

LÄS ÄVEN: Google joinar Amazon i fajten för ett fritt Internet

Annons

Protesterna hjälpte dock inte. I torsdags så röstade FCC om att ta bort regleringen och med 3 röster mot 2 så är nu lagen inte längre gällande. Detta betyder att telekombolagen i landet inte behöver hantera all trafik på samma sätt.

Internetleverantörerna lovar och svär dock att de ska följa nätneutralitetsprincipen oavsett, men alla är inte övertygade om detta. Det finns nämligen stora pengar att tjäna om de får styra över sin trafik. En del e-handlare var snabba att visa sitt missnöje och Amazons teknikchef Wener Vogels tog snabbt till Twitter:

- Jag är oerhört besviken över FCC:s beslut att ta bort nätneutralitetsskyddet. Vi fortsätter att arbeta med våra vänner, partners och kunder för att hitta ett sätt att säkerställa ett öppet och rättvist Internet som kan fortsätta att driva innovation i stor skala, kommenterade Vogels.

En "David mot Goliat"-situation

Flera organisationer, e-handlare och Internetbolag förbereder nu en attack mot FCC:s beslut. Det finns planer på att via kongressen, i USA, snabbt vända beslutet och flera stämningar mot FCC ska också vara i rullning.

- Hela e-handelsbranschen är redan nu i en "David mot Goliat"-situation med Amazon, Walmart, Facebook, Google och så vidare. Du måste betala för att vara med, och om du vill att ditt företag ska visas på förstasidan i någon större sökkategori. Det är det nuvarande tillståndet med befintliga regler. Upphävandet av nätneutraliteten gör det möjligt för Internetleverantörerna att också bli Goliats, säger analytikern Graham Cooke till Internet Retailer.

Annons