Prime: Sajtkrasch, Bezos blir superrik och strejken sprids

Prime Day levererar nyheter minst sagt.

Amazons shoppingfest Prime Day pågår för fullt och nyheterna kring dagen har flödat in under natten. Amazons grundare Jeff Bezos har bland annat gått och blivit den rikaste personen någonsin, med en förmögenhet över 150 miljarder dollar, då börsvärdet på Amazon har stigit. Hans nya förmögenhet ska slå alla tidigare rekord, även justerat för inflation.

Vad mer har hänt under Prime Day-hypen undrar du kanske? Amazons sida gick sönder kort efter att Prime Day startat och många har därmed fått bekanta sig med e-handlarens hundar “Dogs of Amazon”, som visas på Amazons error-sida. Amazon har bekräftat problemen men också kallt konstaterat att de under den första timmen av rea-dagen sålt mer än under samma period under förra årets Prime Day.

Annons

Strejk i Tyskland, Polen & Spanien

Vad mer? Strejken på Amazons distributionscentral, som vi skrev om igår, har spridit sig till fler ställen i Europa. Fackförbund och lagerarbetare i Tyskland och Polen har anslutit sig till sina kompisar i Spanien och även inlett strejker. Tusentals Amazon-anställda sägs planera att inte gå till jobbet idag, under tisdagen.

- Meddelandet är tydligt - medan online-jätten blir rik, sparas det pengar på bekostnad av arbetarnas hälsa, sade Stefanie Nutzenberger, talesperson för det tyska fackförbundet Verdi.

Enligt Amazon ska det dock gälla en liten del av deras 12 000 anställda i Tyskland och Prime Day-leveranserna väntas inte påverkas. De ska även återupprepa tidigare kommentar om att de anser att arbetarnas villkor är konkurrenskraftiga.

Prime Day har fört med sig många fler nyheter men detta var de stora bitarna. Rea-festen pågår i 36 timmar och ska ha startat igår runt lunch på de olika marknaderna. Vi kan förmodligen vänta oss en uppdatering ifrån Amazon senare i veckan om hur det har gått under den stora dagen.

Annons