Säljstopp för förra årets heta fluga

10 av 13 produkter uppfyllde inte kraven.

I går kunde vi berätta om fidget spinnern som ser ut att bli nästa heta fluga likt hoverboarden var förra året. Medan fidget spinnern bör vara relativt säker så drogs hoverboarden med det dåliga ryktet att den exploderade, eller i alla fall fattade eld ganska lätt. Det gick även så långt att webbutiker som sålt dem krävts på skadestånd.

Nu har Arbetsmiljöverket tittat närmare på saken och av 13 granskade hoverboards så fick 10 stycken säljstopp.

Annons
Annons

– De krav och frågor som vi ställer borde varje förälder eller tonåring som tänker köpa en hoverboard också ställa till butiken. Vi har nu förbjudit butikskedjorna att sälja produkterna som inte uppfyller kraven, säger Monica Torgrip, enhetschef för Teknik på Arbetsmiljöverket.

Mellan juli 2016 och april 2017 har, enligt Arbetsmiljöverket, 48 kända bränder relaterade till hoverboards rapporterats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Främst handlar det om hoverboards som stått på laddning.

"Utsätta kunderna för farliga produkter"

Utöver den stora brandrisken vid laddning så ska många av produkterna även ha tekniska brister och helt enkelt inte uppfylla de formella krav som ställs på dessa typer av varor.

– Att uppfylla de formella kraven är grundläggande för att säkerställa konsumenternas hälsa och säkerhet, men det är också viktigt ur konkurrenssynpunkt. Det ska inte gå att få konkurrensfördelar genom att tumma på reglerna och därmed utsätta konsumenter för farliga produkter, säger Monica Torgrip.

Eftersom hoverboards enligt EU:s maskindirektiv klassas som maskiner ansvarar Arbetsmiljöverket för tillsynen av dem.

LÄS ÄVEN: Enda återförsäljaren som klarade sig i hoverboardtestet

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!