Schweiziska posten kör ut med Starships drönare

Swiss Post är bland de första att omfamna de markbundna paketdrönarna.

Skypes medgrundare Ahti Heinla är övertygad om att vi snart lever i en framtid där det kör runt paketrobotar på våra gator och torg. Med kontor i Estland och London håller Heinlas företag Starship på att rulla ut paketdrönare på gångstigar runt om i Europa.

Starships Instagram-sida kan man se verkliga bilder på robotarna när de traverserar de urbana stigar som vanligtvis trafikeras av gående människor och cyklister.

Annons
Annons

Nu meddelar Swiss Post att man tror på Starships leveransrobotar. Från och med september i år kommer man att inleda en pilot tillsammans med Starship för att utvärdera hur bra robotarna är på att hantera den sista biten ut till kunden eller "the last mile" som det också kallas.

Swiss Post ser Starship som ett komplement när det gäller utleverans till kunden. Först och främst tror man att Starships robotar kan bli värdefulla när det gäller varor som snabbt och flexibelt behöver distribueras ut i ett lokalt område.

"Tidigast om tre år"

Nära till hands ligger förstås entimmesleveranser som blir allt mer populära och även leverans samma dag. Att köra ut mat av olika slag ska vara ett av Starships tidiga fokusområden.

- Denna typ av ad hoc-logistik för den sista kilometern täcks för närvarande inte av brevbärare, vilket är anledningen till att leveransrobotar kan bli ett bra komplement till Swiss Posts leveranskedja. Beroende på testresultaten räknar Swiss Post att se de första kommersiella tillämpningarna tidigast om tre år, meddelar logistikföretaget.

Starships robotar kommer ta sig fram i gånghastighet och ska med avancerad teknik undvika alla potentiella faror och smälta in i den befintliga gångtrafiken.

Swiss Posts pilottest med Starship kommer ta plats i kommunerna Berne, Köniz och Biberist i Schweiz. Starships robotar kommer även testas i Storbritannien och Tyskland i samarbete med andra bolag.

Starship är definitivt längst fram i utvecklingen när det kommer till markbundna e-handelsdrönare men konkurrenter börjar dyka upp. Senast igår kunde vi läsa om Robby som utvecklar en liknande leveransmetod i USA. Det bör alltså inte vara helt orimligt att vi inom en snar framtid kommer få se små robotar som kör runt på våra gator med e-handelspaket inuti sig.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!