Självkörande bilar ska dra ner Amazons leveranskostnader

Ska utmana med snabbare logistik.

E-handelsjätten Amazon ser "transport och logistiktjänster" som ett avgörande konkurrensområde och satsar mycket på att utforska nya leveransmetoder. De har tidigare genomfört ganska avancerade försök med drönare och självgående fordon. Senast skrev vi om Amazons nya robot kallad Scout, som skulle rullas ut i delstaten Washington till en början. Tanken är att robotarna med tiden ska bli en etablerad leveransmetod. 

LÄS ÄVEN: Amazon har börjat leverera med självgående robotar

Annons

Nu fortsätter Amazon med att utforska nya leveransmöjlighter. Förra veckan meddelade startup-företaget Aurora, som utvecklar självkörande bilar, att de tagit in 530 miljoner dollar i riskkapital från bland annat Amazon, enligt nyhetskanalen CNBC. Men varken Amazon eller Aurora avslöjade hur mycket av den nya finansieringsrundan som kom från e-handelsjätten.

Förra året översteg Amazonas leveranskostnader 27 miljarder dollar. Därför planerar e-handelsjätten att dra ner sina leveranskostnader med hjälp av avancerad förarassistans eller självkörande fordon som Aurora ska bidra med.

- Vi letar alltid efter investeringar i innovativa kundfokuserade företag, och Aurora är just ett sådant. Självkörande teknik har potential att göra våra anställdas och partners jobb säkrare och mer produktiva. Vi är spända över de nya möjligheterna, säger Amazon till CNBC.

Aurora grundades av ett par veteraner på området självkörande bilar, som har haft betydande positioner på företag som Alphabet, Tesla och Uber. Startupen bygger inte egna fordon, utan jobbar med befintliga biltillverkare som VW och Hyundai för att utveckla självkörande bilar.

Annons