Skickar tio miljoner paket per år – nu blir frakten enklare

Tradera och PostNord gör gemensam sak.

Det är inte bara e-handeln från företag till privatpersoner som växer exposionsartat. Den handel som sker online privatpersoner emellan har också fått en rejäl knuff framåt under de senaste åren. Bara via Tradera skickas årligen tio miljoner paket av drygt två miljoner användare, enligt företagets egna uppgifter.

LÄS ÄVEN: Sen start men nu välter second hand nätet

Annons

Hittills har dock personer som säljer begagnade varor över nätet tvingats använda sig av ganska komplicerade fraktlösningar, som ofta varit anpassade för att skicka paket vid enstaka tillfällen.

Nu hoppas Tradera på att tillsammans med PostNord kunna göra fraktprocessen betydligt enklare för sina användare. Parterna har inlett ett nytt samarbete som lovar att kapa flera steg i frakten av de varor som säljs på Tradera.

Adress laddas upp automatiskt

Framöver ska säljaren direkt i Tradera kunna välja en passande fraktmetod, och eftersom både säljaren och köparen måste vara inloggade för att handla via Tradera ska mottagarens adress automatiskt hamna på fraktsedeln. Den kan säljaren sedan få utskriven hos ett PostNord-ombud i samband med att paketet ska skickas. Tidigare har adressen fått läggas in manuellt.

- Vi lastar av vissa steg för att göra det enkelt för våra användare. Det är kul att kunna hjälpa även privatpersoner som vill skicka med PostNord, säger Wictoria Hallberg, strategisk produktchef på PostNord, till Ehandel.se.

Finns det inte en risk att avsändaren väljer ett fraktalternativ som inte går att använda för just den varan?

- När man väljer fraktalternativ uppger man försändelsens vikt och mått, så det är uppgifter man måste ha koll på. Så är det redan i dag.

Även om köpet sker via Tradera så är marknadsplatsen inte involverad i själva fraktavtalet, som är mellan avsändaren och PostNord. Däremot kommer användarna att kunna följa sina försändelser i Traderas gränssnitt.

- Tack vare vårt samarbete med PostNord kan vi erbjuda ett bredare utbud av leveransalternativ och en bättre helhetsupplevelse för våra kunder, säger Traderas vd Stefan Öberg i en kommentar.

Annons

LÄS ÄVEN: Secondhand-boom på nätet: "Ökning i mångmiljonklassen"

Annons