Skruvat.se omsatte 365 miljoner – ”Har börjat växa ordentligt”

"Tillväxt både i Sverige och Norge".

Senast vi hörde från den svenska e-handelssajten för reservdelar till bilar, Skruvat.se, var i mars när bolaget rekryterade en ny Business Manager, Claes Kjelldorff. 

– Claes har en mycket gedigen bakgrund inom e-handel och jag är övertygad om att han kommer bidra med värdefull kompetens för bolagets fortsatta tillväxt, sa Sofia Bertills, vd på Skruvat.se, i ett tidigare uttalande. 

Annons

LÄS ÄVEN: Skruvat.se snor chef från Adlibrisgruppen

Nu ska vi ta en titt på Skruvat.se:s siffor från bolagets senaste räkneskapsår, som avslutades sista september 2018. 

Omsättningen steg till 365 miljoner kronor, jämfört med 251 miljoner året innan. Årets resultat landade på nära 13 miljoner kronor, jämfört med drygt 12 miljoner. 

– Verksamhetsåret 17/18 visade en fin tillväxt på 10 procent, en tillväxt både i Sverige och Norge som är våra två marknader. Utifrån rapporten ser det ut som att tillväxten borde vara större, men eftersom vi ändrade till brutet räkenskapsår, och vi bara jämför med 9 månader 2017, är vår tillväxt mot föregående år 10 procent, säger Sofia Bertills till Ehandel.se och fortsätter:

– Vi är mycket glada över vår utveckling i Norge, men även över att däckförsäljningen gått riktigt bra under året.

Skruvat.se:s två huvudmarknader är Sverige och Norge, och sajten är även översatt till respektive språk. Under det gångna räkneskapsåret stod den svenska marknaden för 180 miljoner kronor, vilket är en ökning med 52 miljoner mot föregående år. Den norska marknaden ökade med 59 miljoner kronor under året och omsatte 169 miljoner. 

730 miljoner om året

I december 2015 köpte den franska fordonsservicegruppen Mobivia Groupe en stor del av aktierna i Skruvat.se. Ett och ett halvt år tidigare hade den franska koncernen även förvärvat den svenska däck- och fälgaktören Bythjul.com. 

LÄS ÄVEN: Skruvat och Bythjul får samma ägare efter uppköp

Annons

Sedan januari 2019 är Skruvat.se helägt av Mobivia Groupe, och under de tidiga månaderna i år lämnade grundarna, Roberth Risberg och Peter Jakobsson, bolaget. I samma veva tog Sofia Bertills på sig vd-rollen för både Skruvat.se och Bythjul.com, och hon sitter även i ledningsgruppsteamet.

Skruvat och systerbolaget Bythjul är ett av Nordens ledande e-handlare inom bildelar och omsätter tillsammans cirka 730 miljoner kronor årligen, enligt Sofia Bertills.

LÄS ÄVEN: Grundarna om Skruvat.se - från 0 till 100 utan förkunskaper

"Hitta tillbaka till lönsam tillväxt"

För Skruvat.se:s del kommer företagets huvudfokus ligga på att sätta kunden i centrum inom alla områden, berättar Sofia: 

– Vi har redan under våren gjort en rad insatser vilket har lett till att reservdelsaffären har börjat växa ordentligt. Vi jobbar med att förbättra både vårt kunderbjudande genom ett ännu större och bättre sortiment, och samtidigt arbetar vi med att effektivisera vår distributionskedja och att öka lönsamheten i bolaget, säger hon och fortsätter:

– Den största utmaningen just nu är att hitta tillbaka till en lönsam tillväxt. Vårt nästa steg är att fortsätta utveckla vår sajt och vårt kunderbjudande. Däremot planerar vi inte för någon ny marknad under 2020.

Annons