Sova ska komma på fötter med världsjätte som delägare

Ser fram emot 30 år till med ett större e-handelsfokus.

Tempur Sealy, som uppges vara världens största tillverkare av madrasser och kuddar, blir delägare i Sova-gruppen, som sägs vara Sveriges största detaljhandelskedja inom sängar. Det meddelar Sova i ett pressmeddelande idag.

Rekonstruktion med flera följder

Under förra året rullades en följetång upp kring Sova-gruppen. Den började med att delar av koncernen försatte sig själva i rekonstruktion och fortsatte med att företaget lovade att ge e-handeln ett större fokus. 14 butiker fick stänga i spåren av rekonstruktionen och vid ett tillfälle väntade 350 anställda på sina löner, som hade försenats i samband med densamma. 

Annons

LÄS ÄVEN:

Sova i rekonstruktion - ska ha större fokus på e-handeln
14 butiker stängs när Sova satsar på e-handeln
Efter Sovas rekonstruktion: 350 anställda väntar på lönen

Rekonstruktionen gav till och med biverkningar för det brittiska sängföretaget Lexington, vars omsättning minskade, vilket bland annat var ett resultat av att företaget i egenskap av återförsäljare åt Sova, också hade påverkats av rekonstruktionen.

LÄS ÄVEN: Lexington går minus efter Sovas rekonstruktion 

Gemensamt bolag ska ta över alla butiker

Det nya delägarskapet kommer att ske genom att Sova-koncernen och Tempur Sealy kommer att skapa ett gemensamt, svenskt, bolag, ett så kallat Joint Venture.

Detta bolag kommer enligt Sova att bli majoritetsägare i koncernen och även inledningsvis ta över ägandet i åtta av företagets idag 26 befintliga butiker 

Den lösningen är en variant som Sovas grundare Anders Davidsson är nöjd med, då den innebär att koncernen nu uppges få en långsiktig ägarpartner i butiksverksamheten.

- Det är väldigt roligt att Tempur Sealy valt just Sverige och Sova-butikerna när de utvärderat investeringar i detaljhandelsledet. Vi känner väl till Tempur Sealy, de har sedan länge varit en leverantör till oss och vi ser fram emot att arbeta närmare tillsammans med dem, säger Anders Davidsson i pressmeddelandet.

Annons

Han får medhåll av Tempur Sealys internationella vd. 

- Vi har en lång relation med Sova och vi har stor respekt för såväl deras medarbetare som för företagets erfarenhet inom detaljhandel, säger Scott Thompson, styrelseordförande, vd och president för Tempur Sealy International.

Laddar för 30 år till med mer e-handel

Samtidigt berättar Sova att de hållit sitt löfte att satsa mer på e-handeln för att ta sig ur rekonstruktionen. Förutom att fokuset rent allmänt ska ha riktats om från de fysiska butikerna till e-handeln, så är de butiker som finns kvar numera också mer centralt belägna, enligt koncernen.

Nästa år firar Sova sitt 30-årsjubileum och Anders Davidsson menar att företaget nu ser fram emot nästa era, under vilken ambitionen sägs vara att utveckla “framtidens sängvaruhus”, både i fysisk butik och online.

- Återhämtning, vila och sömn blir bara viktigare i vår uppkopplade värld och därför blir sovrummet och sängen en än mer viktig faktor både för att prestera och för att få välbehövlig återhämtning för gammal som ung. Vi tror att de kommande 30 åren kommer att bli än mer spännande än de 30 som vi har verkat under och ser fram emot en spännande och inspirerande framtid tillsammans med våra medarbetare, kunder, leverantörer och vår nya partner, avslutar Anders Davidsson.

I Sova-gruppen ingår förutom SOVA AB, som idag äger de 26 butikerna, också SOVA Logistics och SOVA Ecommerce.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!