Spänningen stiger inför H&Ms nya siffror

Men prognoserna har skruvats ner rejält efter den senaste tidens berg- och dalbana på börsen.

 Imorgon bitti släpper H&M sin kvartalsrapport för tredje kvartalet. Den senaste tiden har vi kunnat rapportera om hur H&M uttalat att de vill satsa på e-handeln, vilket dock hittills verkar ha gått sådär. Företagets aktie har  i det närmaste åkt berg- och dalbana på börsen.

Till på det har flera kontroverser gällande olika reklamer utspelat sig, nu senast med de påstådda plus size-modellerna, som kritikerna menade knappast hade så många “plus” i storlekarna. 

Annons

Minskade försäljningsprognoser

Nu stiger också spänningen inför morgondagens siffror - men förväntningarna har den senaste tiden skruvats ner rejält. Tidigare förutspådde analytikerna att omsättningen skulle öka med 9,6 procent, men nu verkar uppskattningen vara nere 5,4 procent. Även försäljningsprognoserna för nästa år har sjunkigt, medan de för 2019 hittills ligger kvar oförändrade på +7,8 procent, enligt affärsvärlden

Enligt SME Direkt, som gjort en färsk sammanställning, väntas klädkedjans bruttomarginal sjunka med i snitt 2,1 procentenheter, till 51,9 procent i tredje kvartalet, som för H&M är juni - augusti. Rörelsemarginalen i tredje kvartalet väntas nu sjunka till 10,2 procent, jämfört med SME:s tidigare uppskattning på 12,3 procent.

Sommar-reor oroar 

En sak som oroar analytikerna är H&Ms stora reor under sommarmånaderna.

- Vi tror att vår sänkning av den förväntade bruttomarginalen i det tredje kvartalet, kan komma att utgöra lejonparten av den lagerutrensning som är nödvändig efter den stora lageruppbyggnaden det senaste året, ska bland annat Goldman Sachs ha skrivit i en analys i slutet av augusti. Där framgick det även att banken dragit ned riktkursen till 200 kronor.

Annons