Sportamores lagerflytt har påverkat tillväxten negativt

Men flytten går än så länge enligt plan.

Sportbutiken på nätet, Sportamore, redovisar idag sina siffror för årets andra kvartal. Årets första kvartal bjöd, som vi tidigare kunde rapportera, på ett fint resultat men en inbromsad tillväxt. Tillväxten fortsätter att sakta in och för andra kvartalet växer Sportamore endast med strax under 11 procent, med en omsättning på nära 173 miljoner kronor.

Rörelseresultatet (EBITDA) hamnar samtidigt på 0,4 miljoner, vilket är precis samma siffra som i fjol. I Sverige verkar dock lönsamheten vara bättre då företaget där ökar rörelseresultatet från 3 miljoner till 3,9 miljoner, för årets andra kvartal. Siffrorna ska dock vara justerade för att ta bort engångskostnader relaterade till den pågående lagerflytten.

Annons

- Vi fortsätter leverera resultat i linje med uppsatta finansiella mål, justerad EBITDA för perioden uppgår till 0,4 MSEK samtidigt som rörelsens intäkter växer med 11 procent och uppgår till 172,8 MSEK, kommenterar företagets VD Johan Ryding.

"Hjärtat i vår framtida logistik"

Under det andra kvartalet har Sportamore kommit igång med sitt nya robotlager i Eskilstuna, som Ehandel.se tidigare kunnat berätta mer om.

- I perioden har vi tillträtt vårt nya lager och också installerat den automatiserade lagerlösning som ska utgöra hjärtat i vår framtida logistikfunktion, meddelar Johan Ryding i dagens rapport.

"Temporärt justerat varuflöden"

Lagerflytten sägs även ha att göra med varför företagets kassaflöde under perioden varit negativt.

- Det negativa flödet är en effekt av naturlig säsongsvariation kombinerat med att Sportamore temporärt justerat periodens varuflöden för att effektivisera lagerflytten. Vidare har kassaflödet påverkats med -20 MSEK av betalningar sammanhängande med lagerflytt och automation.

"Återigen fokusera på tillväxt"

Sportamores finansiella ställning sägs dock vara stark och när lagerflytten är klar, viket beräknas ske under det tredje kvartalet, så kommer fokuset återgå till att växa.

- Efter genomförd lagerflytt står vi redo att återigen fokusera på tillväxt och resultatutveckling i Sportamore, säger Johan Ryding.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!