Svärdson om Amazon-hajpen: ”Skulle ha avslöjats redan”

Pressträff i Stockholm i dag.

Trots flera bedömares "säkra källor" lanserade Amazon inte någon svensk sajt, eller gjorde någon annan form av lansering i Sverige, i samband med årets Black Friday. Ryktena om att e-handelsjätten var på väg till Norden lugnades därmed något, men har nu kommit tillbaka med full kraft.

Pressträffen arrangeras av molntjänsten

I dag har nämligen e-handelsjätten bjudit in till en presskonferens i Stockholm, vilket flera medier tolkar som att den omtalade lanseringen kanske till slut är på väg att hända. Enligt nyhetssajten Breakit kommer dock inbjudan från Amazons molntjänst Amazon Web Services, som redan finns etablerat i Sverige i form av både kontor och serverhallar.

Annons

Mycket tyder alltså på att det i själva verket är molntjänsten snarare än e-handeln som det amerikanska jätteföretaget har tänkt berätta om i dag.

LÄS ÄVEN: När Amazon kommer till Sverige så åker vi utför

"Skulle kräva kontakt med myndigheter"

En som ställer sig skeptisk till att den annalkande pressträffen skulle handla om en Amazon-lansering i Sverige, är Apoteas vd Pär Svärdson. Precis som många andra menar han att det troligaste är att beställningar från en eventuell Amazon.se-sajt åtminstone till en början skulle innebära att varorna skickades från Tyskland.

- De behöver inte vara på plats i Sverige för att genomföra det. Om de hade större planer så skulle det ha avslöjats redan eftersom det skulle kräva kontakt med myndigheter och rekrytering av anställda, säger Pär Svärdson om ett eventuellt Amazon-intåg till tidningen Market.

"Har inte gjort någonting"

Pär Svärdson menar att om inbjudan till pressträffen kommer från Amazon Web Services, så är det troligt att det är just serverhallarna det hela kommer att handla om.

- De får väldigt stort genomslag trots att de inte har gjort någonting, konstaterar han.

Som Ehandel.se tidigare har berättat omsätter Amazon redan en ansenlig summa i Sverige, eftersom svenskarna handlar från Amazons sajter i främst Storbritannien och Tyskland.

LÄS ÄVEN: Amazons omsättning i Sverige första halvåret

Annons

Annons