Svensk Handel ryter ifrån – vill hejda Wish och Alibaba

"Stoppa dopningen av kinesiska e-handelsjättar".

E-handeln från Kina, framför allt från Alibaba och Wish, ökar lavinartat och ingenting tyder på att utvecklingen kommer att bromsa in. Men samtidigt omfattas inte den delen av e-handeln av samma regler, skatter och avgifter som svenska e-handelsföretag har att rätta sig efter - vilket bland andra PostNord har ifrågasatt på senare tid.

LÄS ÄVEN: Kommer PostNord att överleva Kinaposten?

Annons

Nu tar även Svensk Handel bladet från munnen och kräver förändring.

- Flödet av varor denna väg kommer bara att öka så länge de kinesiska online-marknadsplatserna, som Wish eller Alibaba, dopas med hjälp av omoderna regler som snedvrider konkurrensen till nackdel för svenska handlare, skriver Mats Hedenström och Stefan Kvarfordt i ett debattinlägg på Svenska Dagbladet.

"Kan inte acceptera den här situationen"

Duon, som utgör näringslivspolitisk chef respektive EU-ansvarig hos Svensk Handel säger sig välkomna konkurrens så länge den sker på lika villkor, och vänder sig därför mot att kinesiska företag i princip har moms- och tullfrihet och dessutom inte behöver betala svensk kemikalieskatt.

- Lägg därtill postsubventioner för kinesiska e-handelsföretag och ett i princip obefintligt ansvar för säkerheten för de produkter som säljs. Detta blir till ”steroider” som möjliggör de kinesiska online-marknadsplatsernas privilegierade marknadsposition, skriver Hedenström och Kvarfordt, och fortsätter:

- Svenska handelsföretag kan inte längre acceptera en situation där försäljningen via e-handelsplattformar, som Wish eller Alibaba, undviker eller inte omfattas av de många regler, skatter och avgifter den svenska handeln efterlever. På sikt riskerar det att kosta arbetstillfällen i Sverige, öka risken för skador bland konsumenter och påverka konsumenternas förtroende för e-handeln negativt.

LÄS ÄVEN: Nya regler kommer att ta bort gratisposten från Kina

Förväntar sig insatser från regeringen

Med tanke på ovanstående är det enligt Svensk Handel positivt att EU-kommissionen har tagit flera steg för att privatimporterade produkter ska följa samma krav som gäller för europeiska tillverkare och handlare.

LÄS ÄVEN: Nya momsregler i EU: Räcker att betala i hemlandet

Annons

Bland annat ska kommissionen ha utökat möjligheterna att kontrollera de produkter som strömmar in över EU:s gränser. Men än återstår en hel del att göra:

- EU-kommissionen, svenska regeringen och våra svenska EU-parlamentariker har nu en stor möjlighet att ta ett viktigt steg emot säkrare produkter för konsumenter och skapa en mer rättvis konkurrens för svenska företag. Luckorna i regelverket gällande marknadskontroll och produktsäkerhet behöver täppas till. Det är många svenska handelsföretag som förväntar sig att ni tar den chansen, avslutar Hedenström och Kvarfordt.

Annons