Svenska E-handlare öppnar gärna butik i Danmark

Vi har tittat närmare på internationaliseringen av svensk e-handel. En tiondel av Sveriges nätbutiker finns nu även i andra länder.

Danskarna är det mest e-handlande folket i norden enligt en ny rapport. I Ehandelsindex ser vi att av de svenska e-handlare som valt att starta butiker utanför Sverige, sitter Danmark på tronen även här.

Tio procent av svenska e-handlare har utländska butiker i ett eller flera av de nordiska länderna och Danmark toppar denna lista tätt följt av Norge på andraplats och Finland på tredje. Detta gäller oavsett om man har butiker i flera av länderna eller bara valt att expandera till ett land.

Annons

I Ehandelsindex ser vi att av 10 479 nätbutiker finns 535 stycken i Norge, 577 i Danmark och 432 i Finland. Norge sägs ofta vara landet där man kan gräva guld som e-handlare men det är förstås lite enklare att gå in i Danmark som är med i EU.

Stockholm med flest butiker leder

Tittar vi närmare på de individuella länen ser det ut såhär:


Internationaliseringen per län (Klicka för större bild)

Stockholm och Västra Götaland är de län med flest butiker men värt att notera är att skånska e-handlare har något större tendens än övriga svenska län att flytta utanför gränserna. Om detta beror på en eventuell tomhetskänsla som lever kvar från tiden då Skåne löd under danskt styre låter vi vara osagt.

 

Foto: Per KnudsenCC BY-SA 2.5

Annons
Annons