Svenska e-handelsfabriken som inte tror på konsulter

Gänget bakom Bythjul är tillbaka och ska nu lyfta svensk näthandel med sin nya e-handelsfabrik.

Torkel Hallander var tidigare VD och delägare på Bythjul.com och var med tills bolaget såldes till Mobivia Groupe, då man omsatte 300 miljoner kronor. I somras slutade Torkel som VD för Bythjul och är nu VD och medgrundare till Nordic Etail tillsammans med bröderna Fredriksson som grundade Bythjul.

Nordic Etail har bland annat investerat i Cykelkraft med Christoffer Tyrefors i spetsen, något vi skrivit om tidigare. Företaget är dock aktiva även inom bilreservdelar (Mekster.se), badrum (Badhem.se) och apotek (Apomera.se).

Annons

Konsulterna måste bort

Torkel Hallander förklarar att Nordic Etail inte är som ett vanligt riskkapitalbolag utan mer som en e-handelsfabrik.

- Nordic Etail är en spännande nystartad "e-commerce factory" där vi driver och utvecklar e-handel, säger han.

Vad är då en e-handelsfabrik? Torkel förklarar att man inom Nordic Etail inte tror på konsulter eller outsourcing inom e-handel. Att använda e-handelskonsulter har fungerat tidigare säger han men ska inte längre vara lönsamt inom många branscher.

- I allt fler vertikaler håller inte resonemanget längre – ökad konkurrens online, prispress, prisjämförelser, alltmer krävande kunder, budstrider på de viktiga orden på Google. Alla dessa aspekter gör att man inte längre har råd att betala en mellanhandsmarginal till alla man outsourcar till, säger Torkel Hallander.

Nytt kontor i Stockholm

Nordic Etail säger sig förstås sitta på lösningen och speciellt för mindre bolag som inte har råd att köpa in de bästa systemen. E-handelsfabriken, som man gärna kallar sig, ska investera i e-handelsbolag i ett tidigt skede.

- Som svar på de utmaningar vi har sett i våra tidigare bolag så har vi alltså startat Nordic Etail.

I dag är man cirka 20 personer på Nordic Etail som jobbar med e-handelsbutikernas centrala funktioner som marknadsföring, IT-utveckling, inköp och logistik. Nyligen flyttade företaget till nya lokaler vid Hammarbykanalen på Södermalm i Stockholm.

Alla är inpluggade i fabriken

Alla portföljbolagen ska vara "inpluggade" i Nordic Etails e-handelsfabrik och därmed få hjälp med allt de behöver för att ta nästa steg.

Annons

Torkel Hallander berättar att man hittills flugit under radarn i media medan man jobbat med sina investeringar. Nu säger han dock att Nordic Etail är redo för världen.

- Nu slår vi upp portarna på allvar, och lanserar Sveriges första riktiga e-handelsfabrik där entreprenörer samsas om erfarenhet, genomförande och system i alla funktioner som varje e-handlare behöver.

Annons