Svenska staten förlorar upp till en miljard på Wish-hysterin

Finansministern bekymrad.

Allt mellan en halv och en miljard kronor. Så mycket pengar menar PostNord och Tullverket att den svenska staten förlorar på den omfattande shopping som åtskilliga svenskar numera ägnar sig åt från den kinesiska e-handelsmarknadsplatsen Wish.

Problemet är att dem som köper saker via Wish egentligen är skyldiga att betala in en 25- procentig momsvgift till tullverket, vilket dock nästan ingen gör. Många känner inte ens till att detta är en skyldighet.

Annons

- Det finns ju många som inte vet eller ens reflekterar över att det kan utgå tull och moms, säger Åsa Wilcox vid Tullverket till Ekot.

LÄS ÄVEN: Wish om succén: "Vi har gjort det alla andra misslyckats med"

Ingen följer upp utebliven moms

Men trots att det alltså handlar om en hel del pengar, så är det enligt Ekot ingen som följer upp alla de som inte betalar sina tullavgifter.

Postnord får som bekant in 150 000 paket om dagen som kommer från Kina direkt till Arlanda. Dessa skickas sedan ut till kunderna, utan information om att dessa är skyldiga att betala moms på varorna. 

Inte heller Tullverket kontrollerar att privatpersoner betalar in sin moms. Faktum är att ingen ens vet exakt hur mycket pengar som staten går miste om på grund av de uteblivna momsinbetalningarna, men bedömningen är alltså att det kan röra sig om uppemot en miljard kronor årligen.

Tullverket ska få mer resurser

Problemet har nu fått finansminister Magdalena Andersson att börja intressera sig för frågan, då det hela ska ha gjort henne “bekymrad”.

- Det är problematiskt med momsintäkter som inte kommer in. Det är ju pengar som skulle kunna gå till skola, sjukvård, polis och militär, säger hon till Ekot.

Igår kunde vi berätta att samma fråga upprört även Svensk Handel, som nu rutit ifrån rejält och krävt att Wish och Alibaba hejdas.

Annons

LÄS ÄVEN: Svensk Handel ryter ifrån - vill hejda Wish och Alibaba

För att råda bot på problemet ska nu Tullverket under nästa år få ett större anslag av staten för att kunna jobba vidare med just moms-frågan. En åtgärd väntas bli mer information till allmänheten.

Ny EU-lag väntas 2021

Frågan diskuteras även flitigt på EU-nivå och en lag som ger de kinesiska e-handelssidorna mer ansvar för att momsen betalas, är på gång. Dock ska den träda i kraft först under 2021. 

Annons