Sverige världsledande när det kommer till mobil shopping

Ehandel.se Analytics bekräftar global undersökning.

En ny rapport av företaget Criteo har tittat på transaktionerna hos 5 000 e-handlare över hela världen (80 länder). I Europa så ska mobila enheter stå för 44 procent av alla köp. Globalt sett är detta en ganska hög siffra men Asien och Afrika slår faktiskt Europa med 51 respektive 47 procent. Vilket inte är så konstigt då mobilen i många utvecklingsländer är konsumenternas primära “dator”. Europa ska dock, enligt rapporten, växa i kapp på denna front.

Att Europa inte är ledande inom mobil e-handel är dock inte hela storyn. Norra Europa är nämligen ledande tillsammans med Japan. Och vilket land är bäst i världen? Jo Sverige. Enligt Criteos undersökning så är Sverige alltså etta och 60 procent av alla transaktioner ska hos oss vara mobila. Vi är dock tätt följda av Norge på 57 procent och sedan Storbritannien och Japan med 55 procent vardera.

Annons
Annons

Över 60 procent via mobila enheter

Vi kunde förstås inte hålla oss utan var tvungna att kolla i Ehandel.se Analytics som mäter runt 400 svenska e-handlarens transaktioner. Och det visar sig att våra siffror och Criteos faktiskt inte alls är långt ifrån varandra.

I grafen ovan kan vi se andelen order som kommit in via traditionella datorer, smarta telefoner och surfplattor under 2018. Mobiler står bakom lite över 50 procent av alla order och datorer hamnar en bit under 40 procent. Kunderna shoppar inte speciellt mycket från surfplattor, men den typen av enhet står ändå bakom runt 12 procent av alla e-handelsorder.

Eftersom surfplattor och smarta telefoner utgör "mobila enheter" i Criteos undersökning så överensstämmer alltså siffrorna ganska bra. Surfplattor tillsammans med mobiler stod för 62,8 procent av alla order under 2018, enligt Ehandel.se Analytics. Sverige är alltså en mycket mobil nation och potentiellt världsledare på området.

Statistiken kommer från Ehandel.se Analytics där cirka 400 medlemmar delar med sig av sin data. Som e-handlare kan du gratis bli medlem och jämföra dina siffror med hela Sveriges e-handel.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!