Sverige i Europa-toppen när det gäller mobila betalningar

En klar majoritet av svenskarna vill betala för nätköpen med sin smartphone.

Igår kunde vi berätta att de nordiska konsumenterna är betydligt mer glada i att shoppa mode i telefonen jämfört med resten av Europa. Något som backas upp av ännu en rapport, fast då inte bara när det gäller mode utan e-handel i stort och hur vi i Sverige föredrar att betala för våra nätköp.

Enligt MasterCards undersökning, Mastercard Impact of Innovation, svarar hela 72 procent av svenskarna att de vill betala med sin smartphone som ett alternativ till kort. Att jämföra med 41 procent i Storbritannien där den mobila handeln länge varit en stor spelare.

Annons

En av fem kan tänka sig implantat

I undersökningen, som omfattar 23 000 konsumenter i 23 länder i Europa, Afrika och Mellanöstern, är 19 procent av svenskarna även positiva till att betala med en smart klocka. Lika många skulle kunna tänka sig att betala med ett implantat i kroppen, vilket är långt fler än i övriga Europa.

När det kommer till hur man identifierar sig vid betalning är biometri, som exempelvis fingeravtrycksavläsning och ansiktsigenkänning, något som tilltalar svenskarna.

– Undersökningen bekräftar att det inte bara finns en enorm aptit på nya betalningsmetoder men att svenska konsumenter överväldigande vill använda sina smartphones, säger Mats Taraldsson, affärsutvecklingschef Mastercard Norden och Baltikum.

Annons