Sveriges mest e-handelsvänliga stad

Klättrade 124 platser.

Då var det dags igen. Payson och Svea Ekonomi har genomfört sin årliga kartläggning av Sveriges bästa e-handelskommun för tredje året i rad. Betalleverantörerna mäter antal nystartade företag i förhållande till antal innevånare. 

Under förra året startades det e-handelsbolag i hela 80 procent av Sveriges kommuner. Till antalet drog 94 fler företag igång 2018 än under 2017, vilket summerades till 2231 nya e-handelsföretag. 

Annons

Stockholm på andra plats

Sveriges bästa e-handelskommun 2018 blev Vaxholm, som klättrade från plats 124 förra året. På andra plats ligger Stockholm och på tredje plats kom den jämtländska kommunen Bräcke.

Att Vaxholm var Sveriges bästa e-handelskommun förra året, var dock ingen överraskning för Ehandel.se:s trogna läsare. Redan i oktober gjorde vår analysavdelning egen kartläggning över "Sveriges hetaste e-handelskommuner". 

LÄS ÄVEN: Här har du Sveriges hetaste e-handelskommuner

Men sett till topp tio i Payson och Svea Ekonomis kartläggning i år ser vi fyra nya kommuner; tredjeplatsaren Bräcke, Övertorneå på fjärde plats, Herrljunga på femte och Valdemarsviks på tionde plats. Dals-Eds kommun på sjätte plats är den enda som sen förra året har samma plats på listan. 

Nynäshamn som i år tog sjunde plats hoppade upp från plats 227 förra året. Så stora hopp gjorde två kommuner till; Trosa klättrade från 198:de plats till åttonde i år och Höganäs från 166:e till nionde. 

Ej geografiskt bundna

Storstäderna tappade i år. Göteborg halkade ner från plats 17 till 35 och Malmö hamnade på 50:e plats jämfört med fjolårets 30:e plats. Stockholm är den enda storstaden som inte rasar i årets kartläggning. Allra minst blomstrar e-handeln i Borlänge, Bollnäs och Karlshamn.

– Det finns en enorm tillväxt för e-handeln i hela Sverige, inte bara i storstäderna, säger Emma Lindgren, e-handelsexpert på Svea Ekonomi, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Den här kartläggningen visar på den främsta styrkan med e-handel, att den inte behöver vara geografiskt bunden. Det i kombination med säkra betallösningar och snabba leveranser gör att många vänder sig till e-butiker istället för fysiska. Allt fler inser detta och tar steget för att starta e-handel.

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!