Swedish Match sprider snuset – öppnar e-handel i Schweiz

Utnyttjar att landet inte är med i EU.

Att snus är ett svenskt fenomen som definitivt inte finns att få tag på utanför Norden, kan snart vara ett minne blott. För efter succén med Swedish Match svenska e-handel, som öppnades i våras, är det nu dags för utlandsexpansion.

Hädanefter ska nämligen även konsumenterna på den schweiziska marknaden kunna ta del av svenskt snus - genom att beställa den direkt från företagets svenska fabriker. Detta blir möjligt i samband med att företaget exporterar e-handelskonceptet till Schweiz.

Annons

Expressfrakt möjligt

Leveranstiden kommer enligt företaget att vara mellan tre och fem dagar - men med möjlighet till expressfrakt via UPS och en leveranstid på en till tre dagar.

- Det känns kul att kunna erbjuda schweiziska konsumenter fabriksfärskt snus, och faktum är att det går lika fort att exportera snus från Göteborg till Zürich som från Göteborg till Stockholm. Det här innebär också att Schweiz blir det första västeuropeiska landet där Swedish Match erbjuder sina svensktillverkade snusprodukter, och det känns såklart extra spännande, säger Marcus Barnden, digital chef på Swedish Match, i ett pressmeddelande.

100 olika snusprodukter

För att kunna handla i den nya webbshopen måste man ha fyllt 18 år, men efter det har man tillgång till ett hundratal olika snusprodukter och kan även en prenumeration på sitt favoritsnus. Och att första utlandsexpansionen gick just till Schweitz, är ingen slump.

- Vi har märkt en växande efterfrågan från Schweiz på våra produkter, vilket vi dels vet utifrån frågor vi har fått på nätet, dels utifrån det stora antalet schweiziska turister som besökt våra egna snusbutiker i Stockholm Göteborg. Därför är det här en logisk lansering för oss, säger Marcus Barnden.

Omfattas inte av exportförbudet

Vän av ordning kanske undrar hur detta kan vara lagligt, eftersom det egentligen bara är i Sverige som man har tillstånd att sälja snus. I resten av EU råder ett förbud.

- I och med att Schweiz inte är ett EU-land omfattas de inte heller av EU:s exportförbud för svenskt snus. Enligt schweizisk lagstiftning är det tillåtet att importera svenskt snus för personligt bruk, och den schweiziska tullen har presenterat riktlinjer för vad som anses vara personligt bruk, förklarar företaget i pressmeddelandet.

Annons