Systembolaget hotar e-handlare med stämning

"Skapar intryck av att försäljningen är laglig".

Systembolaget har länge kämpat för att sätta stopp för e-handeln med vin och sprit från andra EU-länder. De flesta försök har dock stött på patrull och enligt EU är privatimport från andra länder laglig.

LÄS ÄVEN: Nätvinhandlare testar för första gången att sälja öl

Annons
Annons

Nu meddelar Systembolaget att man skickat "ett varningsbrev" till nätvinhandlaren Winefinder, som häromdagen breddade utbudet med öl. Ölen ska dock inte vara problemet utan det som Systembolaget pekar ut specifikt att de vill få slut på är Winefinders "aggresiva marknadsföring", som de anser vara olaglig.

Det statliga företaget vill dock förstås också poängtera att de anser att hela Winefinders verksamhet är olaglig, något de också vill få prövat.

- Winefinder skapar intryck av att försäljningen är laglig, vilket gör att konsumenter i Sverige blir vilseledda. Genom avgöranden i EU-domstolen och finska Högsta domstolen blir det än mer tydligt att Winefinders verksamhet är olaglig. Nu vill vi få frågan rättsligt prövad i Sverige så att den olagliga verksamheten stoppas, säger Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning.

"Ensamrätt på alkoholförsäljning på nätet"

Systembolaget har alltså skickat ett varningsbrev och hotar med att stämma företaget i Patent- och marknadsdomstolen om Winefinder inte slutar att marknadsföra och sälja vin till svenska konsumenter.

- Om vi i Sverige ska lyckas hålla nere konsumtionen av alkohol och begränsa dess skadeverkningar måste vi hålla fast vid den modell vi har valt i Sverige, att försäljning av alkohol ska ske med ansvar och utan vinstmaximering och försök till merförsäljning. Systembolaget har ensamrätt på försäljning av alkohol, både i butik och på nätet, säger Malin Sandquist.

Uppdatering, Winefinder kommenterar:

- Vi har tagit emot varningsbrevet från Systembolaget och kommer att svara på det inom kort. Vi levererar kvalitetsvin, och nu hantverksöl, hem till dörren till konsumenter som uppskattar denna service och vårt unika sortiment. Vi ser inte att något förändrats sedan vi fick tillstånd att göra detta år 2007, säger Christofer Båge, marknadschef på Winefinder, till Ehandel.se.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!