Tesla backar och höjer priserna – blir inte renodlad e-handlare

Velar gällande den fysiska handeln.

Vid månadsskiftet slog nyheten ner som en bomb. I jakten på att spara pengar skulle elbilstillverkaren Tesla stänga i princip alla sina fysiska butiker.

Tanken var att företaget istället skulle erbjuda mycket generösa returvillkor. Kunderna skulle helt enkelt kunna beställa hem bilen och köra den i flera dagar och sedan få en fullständig återbetalning om de inte var nöjda.

Annons

LÄS ÄVEN: Tesla stänger ner sina butiker och skiftar fokus mot e-handeln

Nu backar Tesla gällande nedstängningarna, men de generösa returvillkoren ska kvarstå.

- Under de senaste två veckorna har vi utvärderat varje enskild Tesla-butik, och vi har beslutat att behålla betydligt fler butiker öppna än det som tidigare annonserats, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Prishöjning med 3 procent

Det lutar nu mer åt att ungefär hälften av de fysiska butikerna stängs ner, någon exakt siffra anges dock inte. Samtidigt erkänner Tesla att detta kommer att innebära en ökad kostnad, något som ska betalas via höjda priser på nästan alla företagets bilar.

- Som en följd av att Tesla kommer att behålla många fler butiker öppna, måste Tesla öka bilpriserna med cirka 3 procent i genomsnitt över hela världen. Med andra ord kommer vi bara att stänga cirka hälften så många butiker, men kostnadsbesparingarna är därför bara ungefär hälften.

Billigaste bilen höjs ej

Detta är i motsats till föregående nyhet, som istället berättade att det skulle bli en sänkning på 6 procent. Prishöjningarna kommer dock inte att gälla den allra billigaste modellen av Teslas Model 3, som fortfarande ska ligga på 35 000 dollar.

- Vi vill dock klargöra att all försäljning, över hela världen, fortfarande kommer att ske online, eftersom att potentiella Tesla-ägare som kommer in i butikerna helt enkelt kommer visas hur man beställer en Tesla via sin telefon på några minuter, skriver företaget.

Företaget velar dock även kring detta och erkänner att butikerna kommer att ha några bilar på lager, för de som vill köra ifrån butiken med en nyinköpt bil. Det verkar helt enkelt vara svårt att släppa den fysiska världen helt.

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!