Trump som president: Vad händer med e-handeln?

Business Insider har tagit reda på hur e-handeln kan påverkas av USA:s nya president.

Tidigare i veckan stod det klart att republikanen Donald Trump kommer att bli USA:s 45:e president, något som förstås ledde till stora rubriker världen över. Exakt hur den nye presidenten kommer att leda USA i fortsättningen är ännu okänt, men tidningen Business Insider har listat ett flertal möjliga konsekvenser för e-handeln i USA och resten av världen. 

Vill motverka teknisk utveckling

Donald Trump har till exempel sagt sig vilja riva upp de amerikanska handelsavtalen NAFTA (American Free Trade Agreement) och TPP (Trans-Pacific Partnership). Han ska också ha sagt att han vill att amerikanska bolag som tillverkar sina varor utanför USA ska betala extra skatt, vilket i så fall kan få konsekvenser för de amerikanska handelsbolagen, som förstås ofta sysslar med e-handel.

Annons

En annan möjlig förändring är att det kan bli svårare att effektivisera företag. Detta eftersom Trump har uttryckt att han vill rädda amerikanska arbetare från att ersättas av maskiner. Det kan enligt Business Insider få som effekt att företag känner sig tvungna att satsa på traditionell arbetsstyrka istället för automatiserade lösningar.

- Det kan få utvecklingen inom e-handel och “last mile”-leveranser att stanna upp, vilket skulle hindra branschen från att leverera sömlösa shoppingupplevelser för sina kunder, skriver tidningen.

Varnar för prispress

De här förändringarna skulle också kunna göra det svårare för e-handelsföretag att gå med vinst. Måste de höja sina priser för att täcka sina kostnader, finns nämligen alltid möjligheten att konsumenterna i större utsträckning vänder sig till Internet för att hitta det billigaste priset på en viss vara. Enligt BI kan det få som följd att e-handlare sänker sina priser så mycket att de till sist får svårt att gå med lönsamhet.

Donald Trump har under valkampanjen flera gånger gått särskilt hårt åt e-handlaren Amazon, som han menar betalar för lite i skatt.

Trump tillträder sin nya tjänst den 20:e januari 2017. 

Annons