UC: ”ID-kapningar omsätter 5,5 miljarder kronor årligen”

Under 2015 anmäldes 85 000 ID-kapningar hos polisen, det är fler än antalet cykelstölder.

Enligt polisens nationella bedrägericenter har nätbedrägerierna ökat med 237 procent under de senaste fem åren och bara under under 2015 anmäldes 85 000 ID-kapningar hos polisen.

Det var fler än antalet cykelstölder och samtidigt registrerades det i fjol 10 300 stycken bedrägerispärrar hos Upplysningscentralen, UC.

Annons

– Vi ser en fortsatt ökning av antalet personer som spärrar sin identitet hos UC till följd av att de har blivit utsatta för identitetsintrång. På bara fem år har siffran ökat med 300 procent hos oss, vilket visar att detta är ett växande samhällsproblem, säger Siri Bengtsson, affärsområdeschef för UC Privattjänster.

Ökat med nästan 50 procent under 2015

Men det är inte bara antalet ID-kapningar och bedrägerier som ökar. Snittbeloppet för ett bedrägeri uppgår till 65 000 kronor, vilket i sin tur är en ökning på 20 procent sedan 2014. Vanligast är ID-kapningar i samband med näthandel, därefter är det vanligt i samband med köp av telefonabonnemang och köp via postorder.

– Vi ser att snittbeloppet vid bedrägeri ökar, vilket också i sin tur gör att beloppet som ID-kapningar årligen omsätter är hisnande 5,5 miljarder kronor. Det hänger såklart ihop med den markanta ökningen av polisanmälda ID-kapningar. Oavsett är det en kostsam utveckling som måste bromsas, säger Siri Bengtsson.

Annons