På väg: Vi följer med när MatHem levererar i Göteborg

David Cerwall älskar att köra bil och sedan drygt två år tillbaka har han drömjobbet som chaufför för MatHem.se i Göteborg. Vi följde med ut på ett av hans arbetspass.

För drygt två år sedan körde David Cerwall sitt första pass som chaufför för MatHem.se i Göteborg. Nu är han bland de chaufförer på företaget som har allra flest timmar i bagaget.

Vårt första stopp ligger i centrala Göteborg

Annons

Han utgår från lagret i Mölndal och ger sig ut på leveransrundor som kan sträcka sig mot Borås eller Halland, även om han mestadels håller till i Göteborgsområdet. Med tiden har han avancerat från kvällspassen till att bara arbeta dagtid och levererar då ofta till företagskunder som ofta finns i centrum.

När vi hoppar in i bilen är David Cerwall på väg till ett vårdföretag i närheten av Ullevi.

- Jag älskar det här, säger han om sitt jobb.

Vad är det du älskar med det?

- Nummer ett så tycker jag om att köra bil, vilket är ganska bra om man ska jobba med det här. Sen älskar jag mötet med olika människor och de här kundrelationerna man får. Många ser man varje vecka och då får man en bra relation till dem. Sen är det kollegorna, de är det absolut bästa med det här stället. Det känns som att vi är en enda stor familj.

Backarna är sorterade efter i vilken ordning de ska levereras

Under en arbetsdag kommer David Cerwall upp i ungefär 25 stopp. Varje stopp är utmarkerat på en lista och det är angivet på minuten vilken tid det är tänkt att han ska vara framme vid varje adress.

Den senaste tiden har MatHem.se sett en stark omsättningsökning, och i år väntar sig bolaget att komma över en miljard i försäljning. David uppskattar att MatHem i Göteborg hade omkring 40 anställda när han började, och nu är antalet uppe i över hundra.

Annons

- Det märks ju också på att det är mer att göra.

David Cerwall arbetar dagtid och levererar ofta till företag

Är det ett stressigt jobb?

- Nej, det har jag aldrig upplevt. Tiderna mellan stoppen är oftast väldigt bra planerade så man ska inte behöva stressa om det inte är på grund av olyckor eller något liknande.

När vi lämnar de centrala delarna av Göteborg för att dela ut varor till företag i Mölndal berättar David att han tidigare arbetat med budlevererans av blommor. Totalt sett har han arbetat med att köra lastbil i Göteborg i fem år och eftersom han också är uppvuxen i staden upplever han sällan några svårigheter med att ta sig fram bland spårvagnarna och de enkelriktade gatorna.

- Man vänjer sig. Ibland vet jag att det finns bra vägar som inte GPS:en visar, berättar han.

En lista anger i vilken ordning kunderna har valt att få sin leverans

De senaste månaderna har diskussionerna i e-handelsbranschen ofta handlat om leveranser och flera e-handlare har börjat så smått med att frakta varorna hem till kunden, även om utlämningsställena fortfarande håller onlinehandeln i ett starkt grepp.

Man kan undra varför det här inte alltid har funnits, menar David Cerwall

David Cerwall känner ofta igen kunderna han kommer till, och även om han inte har märkt av någon efterfrågan på att få likadana leveranser med andra typer av varor än mat, så kan han absolut tänka sig att konceptet hade kunnat fungera för även andra typer av e-handelsföretag.

- För en 6-7 år sedan var ju inte det här något man tänkte på, men nu när det finns undrar man ju varför det inte alltid har funnits. Så kan det säkert vara med andra saker också.

Vissa leveranser är tyngre än andra, men övning ger färdighet

När klockan börjar närma sig 15.00 och David Cerwall lämnat av den sista leveransen lider arbetspasset mot sitt slut. Han avslutar passet med att ringa till Stockholm för att rapportera att han är klar. Då får han besked om ifall han kan åka och tanka bilen innan han kör tillbaka till lagret eller om han behöver assistera någon kollega som kommit på efterkälken. Åk och tanka, lyder beskedet.

Är det ofta som hjälp behövs på annat håll?

- Det är i så fall om det har hänt något särskilt. Men nej, det är faktiskt väldigt sällan.

När bilen är tankad bär det av hemåt igen

Annons