Vingård kör ut till butik i protest mot monopolet

Arilds vingård tar upp kampen mot Systembolaget med utökad e-handel och fler utlämningsställen.

Ehandel.se har tidigare berättat att skånska Arilds vingård börjat med e-handel via Danmark för att kunna sälja sitt vin till svenska konsumenter. Efter att vinet exporterats till ett lager i Danmark kan kunderna beställa hem flaskor via företagets webbshop Ivarssonwine, och sen hämta ut flaskorna från vingården i Sverige. Det är tillåtet eftersom vinet säljs från ett danskt företag, Arilds Vingård ApS.

Nu utökar Anette och Jonas Ivarsson, som driver Arilds vingård, sin e-handel till att omfatta fler utlämningsställen. Nu ska vinet även gå att hämta ut från en butik utanför Lund, saluhallen i Höganäs och från en butik i centrala Stockholm.

Annons

- Många av våra kunder är sommargäster som annars bor i Stockholm så vi når en större kundkrets på det sättet. Och Höganäs saluhall var jättepositiv till att vara med. Där kommer inom kort att finnas en dator så att kunderna kan beställa från saluhallen också, berättar Anette Ivarsson.

I takt med att företagets produktion ökar kan det även bli aktuellt att sälja företagets viner i butiken i danska Helsingör, som i dag bara fungerar som ett lager. Paret tittar också på att etablera ett utlämningsställe i Göteborg.

- Vi har många gäster därifrån, men vi får nog ge det här en inkörningsperiod först, säger Anette Ivarsson.

Hon sticker inte under stol med att hela idén med e-handel utöver att vara en försäljningsmetod även är tänkt som en protest mot Systembolagets monopol. Anette och Jonas Ivarsson ger inte mycket för de argument som brukar höras av de som stödjer monopolet.

- Det finns mycket svarthandel i Sverige och jag tror att vi är lite lurade med utbudet. Det är inte så bra som många tror och det är samma utbud i hela landet. Jag tror inte att det är bra för folkhälsan heller, med alla billiga boxar svenskarna dricker, säger Anette Ivarsson.

- Vi gör det här på ett lagligt sätt men jag tycker inte att vi ska ha ett monopol. Det är aldrig bra på en fri marknad.

Vad tror du om Systembolagets framtid?

- Jag tror att monopolet kommer att avregleras, men när det blir har jag ingen aning om, säger Anette Ivarsson.

Annons

Annons