YouTube-videor kan sänka din nätbutik hos Google

SEO-experten varnar för en nyupptäckt bugg som kan straffa bland annat e-handlare som använder produktfilmer.

Tonerlagrets förre VD Anders Karlsson som numera sadlat om till SEO-konsult varnar idag för YouTube. Hans egen e-handel Barahandtag.se har blivit drabbad av en Google-bugg som gör att butiken sjunker i sökresultaten.

Boven i dramat är alltså YouTube och användandet av produktfilmer i en nätbutik. Filmer som lagts upp på Googles egen videosajt och sedan lagts in i e-handeln. Det kan tyckas vara ett smart drag att använda Googles egen tjänst men det har uppdagats en så kallad "datumbugg" vilken gör att vissa sidor dalar på sökresultatsidan.

Annons

- Efter mycket letade i forum fick jag fram att Google alltså förra veckan började bugga och plocka datum på de filmer som visas på en del webbsidor. Det är inte helt klarlagt hur utbrett det är men läser man i amerikanska forum så verkar det vara ett stort problem, skriver Anders Karlsson.

Den organiska försäljningen i Anders butik ska ha sjunkit med cirka 30 procent under datumbuggens inverkan.

Är det fler som haft denna YouTube-bugg?

- Ja, det är fler, den kom i torsdags eller fredags förra veckan. Jag har inga fler exempel på svenska butiker eftersom det är en så specifik bugg men det är helt klart ett brett problem. YouTube och film är ju kalas att använda för webbutiker ur kundsynpunkt och i de flesta fall även i SEO-synpunkt så detta är ingen bra bugg, säger Anders Karlsson till Ehandel.se.

Kan videon ligga var som helst på sidan?

- Det drabbar bara den enskilda sidan, inte hela sajten. Videon kan ligga inbäddad vart som, det är att Google plockar datum från när filmen lades ut som ställer till det. Har man då som i vårt fall en film från 2012 blir sidan helt plötsligt mindre relevant.

Anders Karlsson meddelar att Google ska känna till buggen men att de till idag inte har löst den. Förhoppningsvis sker det inom kort. Tills dess kan det vara en bra idé att undersöka sin ranking på sidor där man valt att lägga in YouTube-filmer och eventuellt ta bort filmerna i väntan på en fix, om butiken är drabbad av datumbuggen.

Annons
Annons