Zalando börjar ta betalt för frakten i tre länder till

Kräver ett visst belopp.

Efter ett ha levererat ett tredje kvartal som knappast gick i linje med nolagets förväntningar, bestämde Zalando sig i höstas för att testa något helt nytt. Det var dags att för första gången i bolagets historia låta kunderna betala för frakten.

LÄS ÄVEN: Efter förlusten - Zalando börjar ta betalt för frakten

Annons

Vill undvika små beställningar

Till en början gällde det nya upplägget - som innebar att ordervärdet måste överstiga 24,90 euro för att få frakten betald av Zalando - endast Italien. Motiveringen löd att Italien var ett land där det var särskilt vanligt att kunderna lade väldigt små beställningar, och att det här var ett sätt för Zalando att göra de beställningarna mer lönsamma.

Samma köpbeteende verkar dock ha spritt sig till fler länder. Nu står nämligen Zalando-kunder i Storbritannien, Irland och Spanien på tur för att få betala för frakten. Det rapporterar flera medier, bland annat den belgiska affärstidningen De Tijd.

Avgiften varierar i olika länder

Enligt uppgift kommer kunder i Storbritannien att få betala tre pund i fraktavgift för order vars värde understiger 19,90 pund. I Irland och Spanien är gränsen för fri frakt satt till 24,90 euro, och fraktavgiften till tre respektive 3,50 euro.

En talesperson för Zalando ska ha sagt till De Tijd att det inte finns några planer på att införa en fri frakt-gräns i några andra länder. Tidningen påpekar dock att e-handlaren försäkrade samma sak i samband med att gränsen hade införts i Italien.

Annons