Adlibris kan förlora tungt uppdrag efter nya krav

"Måste vara ekonomiskt hållbart för oss".

Adlibris är inte bara Sveriges största e-handel för litteratur. De är även huvudleverantör av böcker till de flesta bibliotek i Sverige. Men nu har bokjätten infört nya krav, nämligen att de som säljer böcker via dem ska använda sig av en extern distributör.

Ett drag som får kritik från flera håll och Adlibris biblioteksuppdrag kan vara hotat, uppger SVT.

Annons

Det som oroar mig med de nya kraven är att Adlibris inte kommer kunna representera så pass många förlag som de gör idag. Det leder till att Stadsbiblioteket måste ha fler egna kontakter och hantera fler inköp och det leder till ökade kostnader för biblioteken, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, till SVT.

Stockholms avtal med Adlibris löper ut sista oktober och nu är det alltså osäkert om det förlängs.

Om det här påverkar Adlibris möjlighet att leverera till biblioteken så är det klart att det påverkar deras chanser. Men det är flera kriterier som vägs samman, säger Daniel Forsman.

E-handelsjätten förklarar själv att handeln med små förlag har varit en förlustaffär och att de därför behövt ta det här beslutet.

Vi är måna om att hitta lösningar som fungerar för alla, även de mindre förlagen, men den måste vara ekonomiskt hållbar för oss. På det här sättet blir det smidigare leverans och ger kunderna en snabbare och säkrare process, säger Elias Vieglins PR-chef på Adlibris.

Annons