Ägaren slaktar värderingen för jätten: ”Det påverkar ordentligt”

Även värdet på högtflygande nätapoteket skrivs ned.

Värdet rasar igen för last mile-jätten Instabee, som är en sammanslagning av Instabox och Budbee. Ägaren Creades, som sitter på runt 5,5 procent av aktierna, skrev ned värdet från 18,1 till 13,5 miljarder kronor i januari - och kapade ytterligare ned till 11,6 miljarder i april.

Nu är det dags igen när man sänker med 36 procent i tredje kvartalet ned till 6,6 miljarder, enligt Di.

Annons

Vi hade trott att paketvolymerna skulle minska med runt 10 procent i Sverige, men de är nu ner 20 procent och det påverkar ordentligt, säger John Hedberg, vd på Creades, till tidningen.

Däremot ser man att marknaden kommer att vara betydligt större om ett antal år varför man avser att stanna kvar som långsiktiga ägare.

Instabee var dock inte det enda bolaget som fick värdet nedskrivet. Även nätapoteket Apotea skruvades ned från 5,4 till 4 miljarder av Creades. Detta trots en positiv utveckling.

Apotea går bättre och bättre. Vi justerar ändå ned värdet eftersom vi värderar Apotea i relation till noterade jämförelsebolag. Vi har en ambition att marknadsvärdera våra bolag och ge en rättvisande bild. Marknaden prissätter som den gör och vår typ av bolag har straffats lite mer i en sån här miljö med inflationsoro, stigande räntor och geopolitisk oro, säger John Hedberg.

 

Annons