Allt fler butikslokaler gapar tomma – ”aldrig sett något liknande”

Den ekonomiska krisen eldar på butiksdöden.

Det är tuffa ekonomiska tider på alla håll och kanter just nu.

Och till Di säger handelsexperten Anders Dahlvig att Sveriges detaljhandeln redan befinner sig i en lågkonjunktur. Han kallar vidare det rådande läget för en "extrem situation". Vem är då Anders Dahlvig? Jo, han är ledamot i H&M och var tidigare vd för Ikea.

Annons

Som i alla lågkonjunkturer kommer det leda till kostnadsreduceringar, minskade investeringar och ökad arbetslöshet i vår sektor, säger han till tidningen.

Orsakerna är som bekant att hushållens köpkraft minskat, samtidigt som lokalyror stigit och elpriserna rekordökat senaste året. Troligen kommer en hel del personal nu också behöva kapas i handelssektorn, enligt Anders Dahlvig.

Butiker blir kontor

Effekterna av den ekonomiska nedgången märks även på andra sätt. För just nu gapar rekordmånga butikslokaler tomma i stora delar av landet, rapporterar SvD. Det pågår också ett skifte där tidigare butikslokaler förvandlas till kontor eller restauranger. Särskilt tydlig är trenden i Stockholm.

Jag har aldrig sett något liknande förut, säger Peter Bergström, vd för fastighets- och lokalhyressajten Objektvision, till SvD.

På bara ett år har utbudet av lediga butiksytor ökat med 26 procent i Stockholm. Och det är enligt tidningen främst de större butikerna med ytor på över 300 kvadratmeter som är lediga. Det visar nämligen en analys från just Objektvision.

Krogarna har det också tufft

Men även om en del krogar tar över butikslokaler så har även restaurangbranschen det tufft nu, rapporterar DN. Många finkrogar har nämligen stängts under året. Gästerna har inte riktigt gjort comeback i den omfattning som man räknade med, efter att pandemirestriktionerna hävdes i februari i år. Samtidigt håller konsumenterna hårdare i plånboken än på länge.

Huruvida butikslokaler ersätts av kontor i någon stor omfattning är inte heller självklart, då många fortfarande åtminstone delvis, jobbar hemifrån.

Arbetsgivare har därmed nu en gyllene möjlighet till att minska ned sina kontorsytor – och få ner hyreskostnaderna. Hur framtidens städer kommer att utformas är alltså högt oklart. Men kanske får vi se mer bostäder inne i centrumkärnorna?

Annons

Annons