Amazon-chaufförer misstänks ha stulit för miljoner – FBI inkopplade

Kriminellt gäng utnyttjade e-handlarens marknadsplats.

Brottsmässigt har det varit en tuff sommar för Amazon. E-handelsföretaget har tvingats hantera allt från ett utbrett bedrägeri i Spanien till att en anlitad chaufför stal en hund från en av företagets kunder.

LÄS ÄVEN: Skulle leverera e-handlat paket - stal mottagarens hund

Annons

Och det tar inte slut där. Enligt flera amerikanska medier har det nu i augusti också uppdagats att två chaufförer, som arbetat för Amazon, misstänks ha utsatt företaget för bedrägerier i sex års tid. De två chaufförerna, som uppges ha samarbetat med ett kriminellt nätverk i delstaten Washington, skulle frakta varor från ett varuhus i Seattle till ett postkontor för vidare frakt därifrån. Ibland hade de också som uppgift att åka till Seattles flygplats för att hämta varor som skulle returneras till Amazon.

57 transaktioner på kort tid

Istället för att göra sitt jobb misstänks de upprepade gånger ha stulit varor från e-handlaren och sedan sålt dem vidare till olika pantbanker i närheten, som i sin tur har sålt dem vidare via Amazons marknadsplats.

Enligt USA Today har bedragarna kommit över minst tio miljoner dollar - nära hundra miljoner kronor - på det här sättet. FBI startade en utredning i ärendet efter att ha upptäckt att en av de nu misstänkta chaufförerna hade gjort inte mindre än 57 transaktioner i en och samma pantbank på några månader. Inget åtal har hittills väckts mot de två chaufförerna eller mot någon annan i gruppen, som bland annat består av personer som arbetar på någon av de involverade pantbankerna. Amazon har inte kommenterat ärendet utöver att göra ett kort uttalande om att företaget inte accepterar bedrägerier och att det kommer att samarbeta med FBI i den fortsatta utredningen.

LÄS ÄVEN: Skickade falska returer - blåste Amazon på 3,5 miljoner

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!