Amazon chockade världen med miljardförlust

“Kriget har medfört utmaningar”.

Amazon var inte immun mot det tuffa första kvartalet. Vi har fått rapport på rapport som varnat för sjunkande försäljning hos många e-handlare. Och nu när de första kvartalsrapporterna trillat in så har man antingen fått se en smäll på resultatsidan eller en minskad omsättning, eller båda.

Pandemin och det efterföljande kriget i Ukraina har medfört ovanlig tillväxt och utmaningar, säger Amazons vd Andy Jessy i samband med kvartalsrapporten.

Annons

Faktum är att Amazon gjorde en förlust (net loss) på 3,8 miljarder dollar, eller runt 37 miljarder kronor, under kvartalet. Vilket ska vara den första kvartalsförlusten sedan 2015 och något som onekligen fick aktiemarknaden att reagera negativt.

Amazon fick dock inte se sin omsättning minska utan den ökade med sju procent till 116,4 miljarder dollar, eller runt 1,14 biljoner kronor. Detta är dock en ovanligt låg tillväxt för e-handlaren.

Andy Jessy passar på att påminna om de senaste årens utveckling.

Vår konsumentverksamhet har växt med 23 procent årligen under de senaste två åren, med en extraordinär tillväxt under 2020 på 39 procent, år till år. Detta krävde en fördubbling av storleken på vårt logistiknätverk, som vi hade byggt upp under Amazons första 25 år, och vi gjorde det på bara 24 månader, säger han i ljuset av kvartalets lite sämre siffror.

Nu räknar bolaget med en tillväxt på mellan 3 och 7 procent under det andra kvartalet.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!