Amazon har startat priskrig i Sverige – här är nya siffrorna

Offensiv prispress från jätten.

När Amazon gjorde entré i Sverige förväntade sig många ett priskrig av sällan skådat slag. Men så blev inte riktigt fallet, inledningsvis i alla fall.

När Pricerunner gjorde en slagning på sina 10 000 mest populära produkter (baserat på antal sökningar) under 2021, såg man att Amazon på sin svenska sajt endast hade lägsta pris på 9 procent av produkterna. Men hur ser det ut numer? Ehandel har nämligen noterat vad som ser ut att vara en mer offensiv prismatchning från Amazon.

Annons

Vi tog därför hjälp av just Pricerunner och konkurrenten Prisjakt, som grävt djupt bland sina siffror, för att få svaret på frågan: Har Amazon börjat konkurrera hårdare om pris?

Så ofta är de billigast

Prisjakts siffror visar att bland de 157 000 produkter som undersökts och som säljs av Amazon själva, alltså inte Amazon Marketplace, så har Amazon numer det lägsta priset på marknaden på 36 procent av sina produkter. Således har konkurrenterna ett lika lågt, eller lägre pris, i 64 procent av fallen.

Och när Pricerunner nu åter gör en djupdykning i de 10 000 mest sökta produkterna på sin plattform, så ser man att 3 722 stycken, 37 procent, av dem finns att köpa hos Amazon. Här ligger faktiskt konkurrenten Cdon före, då man har 4 993 av de 10 000 mest sökta produkterna i sortimentet.

Konkurrenterna är inte uträknade

Men nu var det ju prismatchningen vi var nyfikna på. Och jo då, visst har Amazon börjat bli allt mer aggressiva i sin prissättning. Bland deras 3 722 produkter så är de billigast på 22 procent av dem. Det innebär dock att 78 procent av de 3 722 produkterna kan man hitta billigare hos en annan e-handlare, så konkurrenterna hänger med bra.

Men bilden är ändå att Amazon har skruvat upp hettan och pressat priserna hårdare, för att matcha eller till och med vara billigare än övriga e-handlare i Sverige i högre utsträckning än tidigare.

Och nu undrar ni förstås i vilka kategorier som Amazon är billigast respektive dyrare än konkurrenterna i genomsnitt. Svaret får ni här nedan.

Topp 10 kategorier där Amazon har flest produkter till billigast pris är:
Maskeradkläder
Kaminer
Sportskytte
Badrumstillbehör
Fläktar
Däck
Fordonsdelar
FM-sändare
Ridsport
Capture- & TV-kort
Källa: Pricerunner

Topp 10 kategorier där Amazon har flest produkter som går att hitta billigare på andra ställen:
Receptfria läkemedel
Barnskor
Möbler
Trädgårdsmaskiner
Barnkläder
Kontaktlinser
Grillar
Skidkläder & Skidutrustning
Spisar
Elfordon
Källa: Pricerunner

Annons

Annons