Amazon i blåsväder kring massiv förstörelse – miljontals till tippen

Inte bara piratkopior.

Att e-handelsjätten Amazon slänger miljontals produkter är ingen nyhet. Det har dock tidigare främst lyfts i samband med piratkopior och att varorna alltså destrueras av en anledning, för att få bort förfalskade produkter från marknaden.

LÄS ÄVEN: Amazon förstörde 2 miljoner produkter: “Så de inte kan säljas”

Annons

Nu visar det sig dock att Amazons förstörelse av produkter sträcker sig längre än bara piratkopior. Enligt en uppmärksammad granskning av den brittiska tv-kanalen ITV, som gått undercover på ett Amazon-lager i Skottland, så förstörs produkter på en massiv skala.

Lagret i fråga ska hantera returer för en större del av Storbritannien men siffror, som man fått av tidigare anställda, pekar på att hundratusentals produkter förstörs varje vecka.

Den hemliga filmning inifrån Amazons Dunfermline-lager avslöjar skalan av destruktionen: Smarta TV-apparater, bärbara datorer, drönare, hårtorkar, förstklassiga hörlurar, hårddiskar, böcker i massor, tusentals förseglade ansiktsmasker - alla sorterade i boxar märkta med "förstör", skriver ITV.

Anställda sägs ha fått veckomål om att förstöra 130 000 varor och enligt källor så ska man under en vecka i april lyckats göra sig av med 124 000 varor. Och det verkar alltså inte primärt handla om piratkopior. Enligt anställda så finns det inget speciellt mönster i vad som destrueras utan det är alla olika typer av produkter.

Produkter som gått osålda eller returnerats av en kund. Nästan allt kunde ha donerats till välgörenhetsorganisationer eller de i nöd. I stället kastas de i stora soptunnor, transporteras bort av lastbilar (som vi spårade) och dumpas på antingen återvinningscentraler eller, ännu värre, en soptipp.

Reportaget har som sagt blivit mycket uppmärksammat i Storbritannien och enligt en rapport från The Guardian så har nu flera politiker kallat Amazons landschef till möte om destruktionen av produkter. Landets premiärminister Boris Johnson har också lovat att man ska titta närmare på ärendet.

Det är viktigt att fler varor återanvänds eller återvinns och inte döms till deponi eller förbränning. Varje objekt som kastas är slöseri med värdefulla och ändliga resurser, och det är därför vi är engagerade i att skapa en mer cirkulär ekonomi för vårt avfall och våra resurser, säger en talesperson för det brittiska miljödepartementet i ett uttalande.

Amazon menar dock på att man inte skickar fullt fungerande produkter till soptippen.

Annons

Vår prioritet är att sälja, donera eller återvinna osålda produkter. Som en sista utväg skickar vi artiklar till energiåtervinning, men vi jobbar hårt för att få ner antalet gånger detta händer till noll, säger e-handlaren i ett uttalande.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!