Amazon knäckte facket med bred marginal: ”Vi vann inte”

"I bästa fall en pyrrhusseger".

I förra veckan rapporterade vi att Amazon såg ut att krossa det fackliga försöket att organisera arbetarna vid ett av e-handlarens distributionscentraler i Alabama i USA. Efter ett ihärdigt kampanjande av arbetare och facket, tillsammans med Amazons försök att stoppa det hela, så är nu omröstningen klar.

LÄS ÄVEN: Amazon på väg att krossa facket – anställda röstar nej

Annons

1798 arbetare röstade mot att gå med i facket och 738 röstade för. De röster som varit omtvistade, från Amazon och fackets sida, kommer därmed inte att räknas då de inte kan ändra utfallet.

Amazon har helt enkelt vunnit med bred marginal. Omröstningen var mycket omskriven då det kunde ha blivit Amazons första distributionscentral i USA med facklig organisering.

Amazon vann inte - våra anställda valde att rösta emot att gå med i en fackförening. Våra anställda är Amazonas hjärta och själ, och vi har alltid arbetat hårt för att lyssna på dem, ta deras feedback, göra kontinuerliga förbättringar och investera kraftigt för att erbjuda bra lön och fördelar på en säker och inkluderande arbetsplats. Vi är inte perfekta, men vi är stolta över vårt team och vad vi erbjuder och kommer att fortsätta arbeta för att bli bättre varje dag, säger e-handlaren i ett uttalande.

Facket RWDSU hävdar bestämt att Amazon bedrivit en illegal kampanj och fajten lär alltså fortsätta även om denna omröstning är avklarad.

Vi tror att ett omval kommer att vara mycket troligt. Om Amazon ser detta som en seger så kanske de vill ompröva det. I bästa fall är det en pyrrhusseger, säger fackföreningens president till media.

Annons