Amazon på väg att krossa facket – anställda röstar nej

"Vårt system är sönder".

Trots att det bara handlar om runt 3000 röster så tar det tid att komma till ett resultat. Röstningens sista dag var i tisdags i förra veckan och först nu har man fått preliminära siffror från den potentiellt historiska omröstningen.

Det handlar om Amazons eventuellt första fackliga union i USA, där arbetarna nu försökt organisera sig och rösta om att gå med i facket. Slagfältet tar plats på ett av Amazons lager i Bessemer, Alabama, i USA.

Annons

LÄS ÄVEN: Kapitalet säger ifrån mot Amazons fackfientlighet

Det ser dock ut som att Amazons anställda är hyfsat nöjda utan ett fack. Eller så har Amazons propaganda mot fackföreningar fungerat. Oavsett så rapporterar nu flera medier att röstningen ser ut att peka mot ett starkt nej.

1100 lagerarbetare har röstat emot och endast 463 har röstat för att gå med i facket. Det återstår runt hälften av rösterna men det lutar alltså åt ett nej, och att Amazon ännu en gång lyckas slippa facklig organisering på sina lager i USA.

Vårt system är sönder och Amazon utnyttjade det till fullo. Vi kommer kräva att arbetsnämnden håller Amazon ansvarig för dess olagliga och extrema beteende under kampanjen, säger Stuart Appelbaum, vd för fackföreningen RWDSU, i ett uttalande.

Rösträkningen ska fortsätta idag, fredag, men tydligen är hundratals röster redan ifrågasatta av Amazon och en del av facket. Så ett officiellt resultat kan dröja även om rösträkningen blir klar, då de omstridda rösterna ska redas ut.

UPPFÖLJNINGEN: Amazon knäckte facket med bred marginal: ”Vi vann inte”

Annons